Новини
14 Лютого 2023
626

В Дубаї планують знову запустити летюче таксі

Стартувати воно повинне у 2026 році

З 2017 року емірат Дубай сподівається запустити летюче таксі у місті. Правитель емірату шейх Мохаммед бін Рашид Аль Мактум оголосив про відновлення програми летючого таксі у Twitter, пише Bloomberg. Чергова обіцянка присвячена до щорічного Всесвітнього урядового саміту, який зараз проходить у Дубаї.

В рекламному ролику представили 6-пропелерне електричне таксі, створене компанією Joby Aviation із Санта-Крус, штат Каліфорнія.

Цікаво, що заміщення компанією Joby Aviation китайських EHang 184 і XPeng X2 та німецького Volocopter не було пояснено офіційними особами Еміратів. Літак Joby був представлений на стенді саміту.

“Ми у захваті від цієї можливості та активно її вивчаємо”, — сказав Олівер Уокер-Джонс, представник Joby Aviation.

Ахмед Бахрозян, чиновник Управління доріг та транспорту емірату, аналогічним чином заявив у понеділок державній радіостанції Dubai Eye, що проєкт наразі тільки починається: “Ми ще не підписали контракт із жодним партнером”.

Оприлюднено деякі подробиці про програму. Місто планує 4 “вертипорти” біля міжнародного аеропорту Дубая, найбільш завантаженого у світі, центру столиці емірату, штучного архіпелагу Пальма Джумейра та Дубай Марини. Ці точки включатимуть 2 стартові майданчики та 4 точки зарядки для летючих таксі.

Ціни на летючі таксі “будуть такими ж, як на лімузини в Дубаї, можливо трохи вище”. Тарифи на послуги лімузинів мінімум на 30% вищі, ніж вартість таксі у місті. Мінімальна вартість проїзду у таксі становить близько $3,25 плюс $0,5 за кілометр.

Летючі таксі цього разу будуть пілотовані людиною, а не безпілотні. Офіційні особи Дубая описали таксі як “пілот та 4 місця для пасажирів на борту”. Проте випробування триватимуть і з автономними таксі, що літають.

Прототип Joby може пролетіти понад 240 км без зарядки. Таксі злітає та приземляється вертикально, яке ротори в польоті нахиляються вперед. Його максимальна швидкість становитиме 320 км/год.

Дубай славиться практично повною відсутністю пішохідної інфраструктури та завантаженістю транспортних шляхів. Летючий транспорт міг би допомогти розвантажити їх.

Нагадаємо, у Китаї створили безпілотник на дистанційній лазерній зарядці.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram