Новини
1 Листопада 2020
1 432

В Австралії побудують гігантську сонячну ферму

Проект може стати переломним моментом як для сонячної енергетики, так і для галузі чистої енергії в цілому

Об’єкт вартістю 20 млрд австралійських доларів (близько $14,2 млрд) — амбітна мережа електропостачання під назвою Australia-ASEAN Power Link — буде побудована на віддаленій тваринницькій станції на Північній території, приблизно на півдорозі між містами Дарвіном та Аліс-Спрінгс в Австралії.

Гігантський 10-гігаватний масив, розкиданий по фотоелектричним панелям на 20 тис. футбольних полів, можна буде легко побачити з космосу. Однак отриманою енергією будуть користуватися жителі Сінгапуру, а не Австралії.

Проект передбачає будівництво найдовшого у світі підводного силового кабелю, який буде експортувати електроенергію з Австралії в Сінгапур з високовольтної мережі постійного струму (HVDC) протяжністю 4,5 тис. км.

Щоб ця система передачі працювала, для PowerLink, що розробляється сінгапурською компанією Sun Cable, також потрібно побудувати найбільшу у світі батарею, яка буде розміщена недалеко від Дарвіна на північному узбережжі Австралії.

Ідея полягає в тому, що мережа буде передавати струм від масиву в Ньюкасл-Вотерс приблизно в 750 км на північ, де він буде зберігатися в батареї Дарвіна.

Частина потоку увійде в місцеву мережу Дарвіна, але більша частина буде експортуватися за кордон через підводні кабелі, прокладені вздовж дна океану, спочатку через індонезійські води, а потім до Сінгапуру.

“Це незвичайна технологія, яка змінить потік енергії між країнами. Вона матиме серйозні наслідки, і масштаби цих наслідків не були широко визначені”, — зазначив генеральний директор Sun Cable Девід Гріффін.

Очікується, що будівництво об’єкта площею близько 120 кв. км стартує у 2023 році, виробництво енергії почнеться у 2026 році, а його поставка на експорт — не раніше 2027 року.

Якщо все піде за планом, Power Link може стати переломним моментом не тільки для сонячної енергетики, а й для галузі чистої енергії в цілому, демонструючи, як поновлювана енергія може розподілятися і ретранслювати з міжнародних мереж, охоплюючи величезні відстані й навіть океани, зазначають у Sun Cable.

Нагадаємо, за січень-серпень поточного року в Україні частка виробництва відновлюваної енергетики зросла вдвічі, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року й становить 13,3% у загальному енергобалансі країни.

Джерело: Sun Cable

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram