Новини
25 Квітня 2021
681

В архівах знайдено щедрий чек Байрона, який врятував Грецію

Поет фінансував звільнення країни від Османської імперії

На фото: картина Теодороса Врізакіса, “Прибуття Лорда Байрона до Греції”

Останні місяці свого життя легендарний англійський поет Джордж Байрон провів у Греції: купивши на власні кошти бриг, зброю і припаси, він спорядив солдатів і відправився підтримувати грецьку боротьбу за незалежність.

У Греції він перебував лише 100 днів: після прибуття його вбила лихоманка, і 19 квітня 1824 року на 37-му році життя, він помер у Месолонгіоні. Протягом усього цього часу він надавав підтримку революціонерам, і його внесок вважається одним із найбільш важливих, які вплинули на перемогу.

Нещодавно в державних архівах країни історики виявили банкноту, яка ілюструє щедрість поета. Чек виписаний на £4 тис. (приблизно £332 тис. або $462 тис. на сьогодні).

Гроші адресувалися представнику тимчасового уряду Джованні Орландо і прямували на надзвичайні потреби: зокрема, на фінансування флоту для захисту Месолонгіона від османських албанців.

Поет підписав чек подвійним прізвищем Ноел-Байрон, який отримав з 1822 року після успадкування майна своєї тещі. Історики, що вивчають рукописи Байрона, часто стикаються з підробками, але в цьому випадку вони впевнені в справжності документа.

Фото: General State Archives of Greece

“Схоже, що це оригінальний підпис, прикріплений до листа клерка, який він сам, здається, нетерпляче виправляв. Почерк Байрона, як і його особистість, був швидким і вільним, тому ми бачимо контраст між акуратною рукою чиновника і його власним впевненим підписом, з його сміливою відкритою буквою “B” і характерним розчерком на “N”, — розповів автор книги про Байрона “Dangerous to Show” Крістін Кеньон Джонс.

Чек, що згодом перевели в готівку на Мальті, прийняли як срібні іспанські долари, і поет сам перевіз їх у валізах у Месолонгіон. Бойові кораблі були профінансовані, і ескадра з 14 судів негайно вийшла в море.

“У поєднанні з позикою, трохи пізніше отриманою Орландо в Лондоні, кошти від Байрона мали ефект “вирішальної переваги шальки терезів на користь обраного грецького уряду, — вважає автор книги “Byron’s War” Родерік Бітон. — Його фінансовий внесок був вирішальним. Жоден військовий історик не приділив належної уваги тому факту, що османські війська, оточили Месолонгіон, а потім раптово зникли, коли стало відомо, що Байрон позичив ці гроші, і флот покинув острова Ідра і Спец”.

Сам Байрон перед смертю поклявся, що в разі падіння Греції він “поховає себе в руїнах”. Цього не сталося: його забальзамовані останки вирушили назад в Англію на кораблі, який, за іронією долі, ніс перший внесок за кредит.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram