Новини
25 Травня 2020
999

Уряд Японії виділить додаткові $930 мільярдів на підтримку економіки

Сумарно заходи підтримки складуть близько 40% ВВП країни

Японія скасує режим надзвичайної ситуації в Токіо та інших районах, де все ще діють обмеження, в той час як газета Nikkei повідомила про плани уряду вжити нових заходів стимулювання майже на $1 трлн для пом’якшення наслідків пандемії коронавірусу, пише Reuters.

Соціальні обмеження були ослаблені на більшій частині території країни 14 травня на фоні зниження числа нових випадків коронавірусу, але режим Надзвичайної ситуації продовжив діяти в Токіо та чотирьох інших префектурах.

Міністр економіки Японії повідомив журналістам, що уряд отримав схвалення від ключових радників на скасування режиму НС в інших регіонах.

“Хоча режим НС буде скасований, важливо поетапно розширювати економічну активність у міру того, як ми створюємо новий образ життя”, — сказав Ясутосі Нісімура. Він також додав, що глава консультативної ради рекомендував уважно стежити за префектурами Токіо, Канагава і Хоккайдо, де динаміка захворюваності була нестабільною.

Третій за величиною економіці світу вдалося уникнути вибухового спалаху епідемії — в країні на цей час зафіксовано близько 17 тис. випадків зараження і 825 смертей. Однак епідемія зіштовхнула економіку в рецесію та обрушила рейтинг прем’єр-міністра Сіндзо Абе на багаторічні мінімуми.

Опитування газети Asahi, показало, що рівень підтримки Абе становить 29% — мінімум з моменту його повернення до влади в кінці 2012 р., в той час як 52% незадоволені прем’єром. Результати також збіглися з опитуванням іншого видання — Mainichi.

Щоб підтримати економіку, яка може зіткнутися з глибоким спадом за післявоєнну епоху, уряд розглядає нові стимули на 100 трлн єн ($930 млрд), які в основному складаються з фінансової допомоги для компаній.

Цей план, який буде фінансуватися коштом ще одного додаткового бюджету, піде за рекордним пакетом в 117 трлн єн ($1,09 трлн), схваленими у квітні.

Сумарно заходи підтримки економіки у відповідь на пандемію складуть близько 40% ВВП Японії.

Як пише видання, новий пакет включатиме 60 трлн єн ($560 млрд) для розширення кредитних програм, які державні та приватні фінансові установи пропонують компаніям, що постраждали від вірусу. Ще 27 трлн єн ($250 млрд) будуть зарезервовані для інших видів допомоги, зокрема вливання капіталу в проблемні фірми.

Раніше Investory News писали, що уряд Японії розробляє проект субсидії, яка дозволить співробітникам малих підприємств отримати 100% своєї зарплати в період закриття бізнесу або його переходу на неповний режим роботи.

Нагадаємо, економіка Японії вперше за останні 4,5 роки впала в рецесію. При цьому ВВП країни у першому кварталі 2020 р. скоротився на 3,4% у річному вимірі, у зв’язку зі зниженням приватного споживання, капітальних витрат і експорту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram