Думки
5 Вересня 2019
1 297

Уляна Кулікова: Ми стрімко втрачаємо навички живого спілкування

Керівник бізнес-школи Profi Space — про важливість напрацювання соціальних навичок для комфортного життя

Сфера освіти завжди рухається слідом за потребами соціуму. Рухається, правда, з деяким відставанням, іноді випускаючи занадто багато вже не актуальних професіоналів. Але так чи інакше, з часом, розуміючи помилки, підтягується під потрібні “замовлення”.

Спостерігаючи за тенденціями останніх років, можна сміливо сказати, що ми повертаємося на круги освоєння так званих soft skills — гнучких навичок.

Hard skills — професійні навички, зрозуміло, є необхідною вимогою до будь-якої вакансії. Але навіть до цього осмислення ми йшли чимало років.

На даний час чим глибше фахівець розбирається у своїй області, тим цінніше він на ринку праці. У пошані “вузькі” і специфічні спеціалізації.

Тільки профкомпетенцій стає вкрай недостатньо

Однак, тільки профкомпетенцій стає вкрай недостатньо. Це добре простежується в ІТ-індустрії. Адже основні замовлення на навчальні програми змістилися в бік напрацювання не Java Script, Python, Data Science — керівники просять навчити своїх айтішників навичкам переговорів, емоційного інтелекту, роботи в команді.

Що ж це за гнучкі навички та чому вони раптом вийшли на арену і впевнено перемогли всі інші запити в освітній сфері?

Найбільш сприятливим і адаптованим є термін соціальні навички. Він повніше і глибше розкриває поняття.

Соціальні навички — це якості та напрацювання, що дозволяють гармонійно та ефективно співіснувати в нашому суспільстві. Комунікувати, ділитися інформацією і досвідом, будувати взаємини будь-якого рівня, отримувати необхідний результат. І це не одна компетенція, а цілий набір.

Всі гнучкі скіли так чи інакше пов’язані між собою. Не можна навчитися вести переговори без знання конфліктології і стратегій виходу з конфлікту, не можна розвивати емоційний інтелект без навичок емпатії. І, в кінцевому підсумку, неможливо управляти командою без всього цього набору умінь. Адже мотивація та управління — всього лише порожні поняття, без конкретних якостей, притаманних керівнику, і які дозволять вести людей вперед, бути справжнім, а не номінальним лідером.

Так чому раптом нам потрібно все це розвивати? Як завжди, відповідь буде неоднозначною і має врахувати всі останні події.

За останніми даними порталу mediakix.com, нові покоління спілкуються онлайн до 9 (!!) годин в день. При цьому 30% часу витрачається на віртуальні комунікації: обмін повідомленнями в соціальних мережах, решта — просто на поглинання пропонованого контенту.

Споживання діджитал-медіа буде незмінно рости. Всі існуючі платформи (Facebook, Youtube, Instagram, Snapchat) придумують все більше і більше “заманок” і “замінників”, щоб залучати як більш дорослі покоління, так і утримувати підлітків у віртуальному світі.

Ми стрімко втрачаємо навички живого спілкування: не беремо трубку, якщо бачимо незнайомий номер, замовляємо таксі переважно в спеціальних додатках, щоб не розмовляти з оператором, не знаємо своїх сусідів в будинках-мурашниках і так далі.

Поки штучний інтелект не переміг, справжній соціальні навички будуть лідирувати в пріоритетах освоєння, як найкорисніші в даний момент для просування в соціумі, кар’єрі в компанії або просто комфортного життя

Але страждати з цього приводу, звичайно, немає ніякого сенсу. Важливіше розуміння того, що той, хто володіє дефіцитом — володіє світом.

А в дефіцит якраз і виходять соціально-адаптивні якості. Ти можеш грамотно розмовляти, робити непогану самопрезентацію, розумієш настрій співрозмовника і вміло ведеш переговори, вчасно реагуєш на конфліктоген, сам розумієш свою мотивацію — так ти просто БОГ сучасного соціуму!

Тут тобі честь і хвала і пошана, і нова посада керівника.

Знайти серед хлопців, які проводять по 9 годин з мобільними пристроями, проблиски інтересу до іншої людини, що сидить поруч, практично неможливо.

Але лідери — це все ще ті, хто має щирий інтерес до інших. Адже як по-іншому вести за собою, закликати до підкорення вершин і досягнення цілей, якщо не зіставити свої інтереси з інтересами оточуючих тебе людей.

Можна багато прорахувати, проаналізувати, простежити як тенденцію, але людські емоції — все ще предмет вивчення і складання маси факторів. Людські емоції — як реакції на зміну навколишнього світу — до сих пір не до кінця передбачувані, навіть для онлайн поколінь.

Поки штучний інтелект не переміг справжній соціальні навички будуть лідирувати в пріоритетах освоєння, як найкорисніші в даний момент для просування в соціумі, кар’єрі в компанії або просто комфортного життя.

І потім, скажімо чесно, навчитися розпізнавати емоції співрозмовника іноді куди складніше, ніж вивчити Java Script. Погодьтеся?

Володійте дефіцитом і ви будете володіти якщо не світом, то як мінімум своїм життям і своїм успіхом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram