Думки
27 Березня 2019
1 236

Уляна Кулікова: Кар’єра в компанії або власна справа?

Керівник освітньої платформи Profi Space – про усвідомленість вибору свого кар’єрного шляху

Можна сміливо стверджувати, що за останні кілька років в бізнес-середовищі відбулася революція. Звичайно, віртуальна. Ми перейшли якусь умовну межу і занурилися у світ нескінченних стартапів і вільних за своєю суттю і назвою фрілансерів.

Мати власний проект стало просто життєво необхідно, а також новим престижем, новим рівнем статусу і, схоже, практично єдиним досягненням, гідним поваги.

Таке відчуття, що якщо ти не інтернет-маркетолог або не інстаграмний блогер, який працює сам на себе і мандрує по всьому світу зі своїм ноутбуком, то ти ніхто.

Як це позначилось на реальному секторі економіки? Спадом залученості молоді в корпоративні процеси, дефіцитом ефективних кадрів, “старінням” персоналу компаній. І це тягне за собою неминучу перебудову форм і форматів корпоративної структури. Наприклад, відмову від лінійних і функціональних рівнів управління і перехід до матричних і проектних команд, істеричного пошуку нових шляхів залучення та мотивації персоналу.

Варто також відзначити, що в сучасних професіях ще не сформувалося поняття професіоналізму, немає чіткої верифікації критеріїв успішності. А виміряти ефективність внеску від нових компетенцій для суспільства — складно.

Все це ні погано, ні добре. Це по-новому.

Якщо кілька років тому перед новими поколіннями стояло питання вибору між власною справою і кар’єрою в компанії, то зараз вибір майже вирішений. А дарма. Цей вибір не може бути продиктований модою або трендом. Це рішення, яке повинно бути прийнято в результаті глибокого аналізу.

На що рекомендовано звертати увагу.

Ідеї.
Найчастіше успішні ті проекти, які несуть собі принципово нові ідеї. А не ті, що скопійовані один в один із вдалих прикладів. Звичайно, якщо є щось що надихає, що неодмінно хочеться втілити в життя, треба це робити. А якщо “хочу, як Маша”, то варто подумати ще раз.
І потім, будь-який ринок має свою місткість. І навіть фрілансерів-таргетологів колись (дуже скоро) буде надлишок. Що робити в такому випадку, якщо іншої професії не набуто, а своєї ідеї взагалі-то ніколи й не було?

Потреби.
А вони, як відомо, у всіх різні. У когось є потреба створювати щось своє і нести це у світ. Хтось хоче бути потрібним тим, хто створює і несе щось нове у світ. Відчуваєте різницю? І тут як в тій приказці: всі професії потрібні. І всі люди теж. Не завжди правильно позбавляти себе задоволення бути корисним чимось (комусь) більшому, ніж ви.

Життєвий цикл.
Якщо ви молоді й відважні, іноді здається: ось він час для власних експериментів, для свого бізнесу, для свободи. І це, звичайно, не завжди так. Молодість — це ще й період накопичення інформації, накопичення знань. А як можна чогось навчитися, не маючи перед собою гарних, грамотних, дорослих прикладів? Де ще побачити коректно побудовані процеси та комунікації, як не в великих структурах і компаніях?

Досвід.
Діляться від надлишку. Не від нестачі. Якщо поки нічого сказати, треба дуже уважно слухати, тому дивіться пункти вище.

Спілкування.
Працюючи у великій корпорації, найцінніше, що ви здобуваєте — це нетворкінг — знайомства, нові зв’язки. Іноді даний фактор відіграє вирішальну роль у вашому житті. Можна все це отримати й без корпорації? Так! Якщо ви досить комунікабельні, відвідуєте купу професійних просторів, проактивні в будь-яких справах. Тому актуальне питання: чи потрібно бути фрілансеру інтро- або екстравертом, залишається відкритим.

Фан.
Ну і врешті-решт, якщо ви самотній гравець, і у вас поки немає своєї команди, то як же корпоративи, інтриги, “курилки”, “розбори польотів” і ось це все найвеселіше в бізнес-житті?

Ні, не подумайте, я не намагаюся схилити чашу терезів на бік кар’єри в корпорації, я всього лише закликаю бути розумними та усвідомленими у своєму виборі. Зважити всі за та проти.

І так, я теж колись вибрала власний проект. Але зробила це після довгих і щасливих років роботи “на дядю” і навіть “на тітку”. Вибрала і прекрасно розумію всі “камені” на цьому шляху: робота без вихідних, лікарняних, в режимі 24/7/31/365, завжди на свій страх і ризик і завжди під твою особисту відповідальність.

Як висновок, друзі, хочеться побажати всім знайти свій шлях у соціальному середовищі, бути максимально корисними не тільки собі, а й суспільству.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram