Новини
21 Грудня 2021
666

“Укрзалізниця” завершує рік із прибутком: Хоча могла отримати 8 мільярдів гривень збитку

За короткий час, за словами міністра інфраструктури, компанії вдалося відновити фінансову стійкість

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков вважає, що його команді вдалося відновити фінансову стабільність АТ “Укрзалізниця”, пише Інтерфакс-Україна.

“УЗ вдалося зупинити за крок від прірви. Щобільше, закладено фундамент для системного оновлення, як інфраструктури, так і рухомого складу. Це командний результат, який ще раз підтверджує, що ми на вірному шляху”, — написав Кубраков на своїй сторінці у Facebook.

Посилаючись на звіт Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради, створеної для перевірки та оцінки стану АТ “Укрзалізниця” (УЗ), він повідомив, що компанія могла отримати 8 млрд грн збитку у 2021 році, але завершує рік із прибутком.

“За короткий час нашій команді вдалося відновити фінансову стійкість компанії та показати перші результати “Великого будівництва” на залізниці: електрифіковані перші з десятка запланованих маршрутів, нові поїзди курсують на півдні та сході, проєктуються станції Київського приміського експреса, нові гілки та маршрути”, — наголосив Кубраков.

За його словами, ключовими рішеннями, що запобігли дефолту та зупинці стратегічної державної компанії, стали:

• усунення компаній-посередників і можливість закуповувати електроенергію безпосередньо в “Енергоатому” (економія понад 4 млрд грн);

• підвищення тарифів на вантажні перевезення (додаткові 2 млрд грн цього року та ще 12 млрд грн наступного);

• реформа корпоративного управління.

Він також нагадав, що після закінчення терміну повноважень попереднього складу наглядової ради було оголошено новий конкурс, який відбувається з дотриманням усіх правил та процедур.

“Вже найближчим часом чекаю на початок повноцінної наглядової ради, яка запустить процес відбору правління”, — заявив Кубраков.

Раніше глава ТСК Юлія Гришина заявила про те, що комісія вимагає від Кабінету міністрів не продовжувати контракт із чинним головою компанії Олександром Камишиним за невиконання планів роботи компанії.

За словами Гришиної, з 19,3 млрд грн планової EBITDA за підсумками 2021 року очікується отримання лише 15 млрд грн. При цьому план капітальних інвестицій виконується лише з 55-60%.

УЗ також не забезпечила планового доходу від продажу непрофільних та надлишкових активів (затверджено обсягом 1,5 млрд грн, на кінець листопада укладено договір на 83,6 млн грн).

Крім того, за словами Гришиної, із запланованих 3,6 млрд грн чистого прибутку очікується лише 250 млн грн “коштом “бухгалтерських маніпуляцій” та непідвищенням заробітних плат залізничникам”.

У ТСК також зазначили, що вантажообіг на залізниці у 2021 році менший, ніж у 2019 році. Станом на листопад 2021 року, щодня на мережі залізниць України залишаються покинутими та відставленими 300 вантажних поїздів; а середньодобовий пробіг завантаженого піввагона у листопаді впав до мінімуму за останні три роки — 109 км/добу.

Нагадаємо, “Укрзалізниця” провела першу закупівлю електроенергії на термін більше одного року у НАЕК “Енергоатом” за прямими договорами. Завдяки цьому компанія до кінця 2022 року заощадить понад 4 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram