Новини
1 Жовтня 2021
657

“Укрзалізниця” закупила в “Енергоатому” електроенергії на 6,5 мільярдів гривень

Протягом року вартість електроенергії для УЗ зростала і в вересні середня вартість 1 МВт·год становила 104 грн

АТ “Укрзалізниця” (УЗ) провела першу закупівлю електроенергії на термін більше одного року у НАЕК “Енергоатом” за прямими договорами. Як повідомила пресслужба “Укрзалізниці”, завдяки цьому компанія до кінця 2022 року заощадить понад 4 млрд грн.

“Під час першого аукціону “Укрзалізниця” купила понад 4,9 млн МВт·год електроенергії, яку компанія отримає до кінця 2022 року і буде використана виключно для потреб компанії. Загальна вартість усього закупленого обсягу — 6 млрд 554 млн грн. Відповідно вартість 1 МВт·год становить 1105 грн (без ПДВ)”, — повідомили в “Укрзалізниці”.

При цьому в компанії зазначили, що протягом року вартість електроенергії для УЗ зростала і в вересні середня вартість 1 МВт·год становила 104 грн.

“Ця закупівля стала можлива завдяки постанові уряду, яка дозволила “Енергоатому” та іншим суб’єктам державної генерації продавати електроенергію “Укрзалізниці” на період до трьох років за спеціальною спрощеною процедурою. А минулого тижня Кабмін встановив цінові межі на електричну енергію під час аукціонів. Завдяки цим рішенням “Укрзалізниця” заощадить, мінімум, 4 млрд грн на електроенергії. Це ті кошти, які можна буде направити на інфраструктурні проєкти, оновлення залізничних шляхів, станцій, вагонів і локомотивів”, — зазначив міністр інфраструктури України Олександр Кубрак.

Своєю чергою, глава “Укрзалізниці” Олександр Камишин, слова якого наводить пресслужба, зазначив, що це безпрецедентна і найвигідніша закупівля електроенергії для компанії.

“Як результат, “Укрзалізниця” отримала електроенергію за найнижчою ціною від державного виробника, а “Енергоатом” — стабільного споживача”, — сказав він.

За словами позаштатного радника глави правління “Укрзалізниці” Євгенія Лященко, основне завдання було зафіксувати стабільну ціну для компанії на тривалий термін і забезпечити мінімально можливий рівень ціни, яка складається завдяки прямим договорам з державними генерувальними компаніями без втручання комерційних трейдерів.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), продовжила дію заборони на імпорт електроенергії з країн, які не є членами Енергетичного товариства, тобто з Російської Федерації та Білорусі, ще на місяць — до 1 листопада поточного року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram