Країна
18 Лютого 2019
1 250

Укрзалізниця проти лоукостерів

Залізничний монополіст посилює експансію до Європи. Чи варто конкурувати за гроші трудових мігрантів з автобусними та авіаперевізниками?

Євген Кравцов, очільник “Укрзалізниці”, почав жорстке протистояння з іншими транскордонними перевізниками за гроші українських трудових мігрантів. 31 січня, під час спільної прес-конференції з міністром інфраструктури Володимиром Омеляном, Кравцов повідомив, що “Укрзалізниця” (УЗ) у 2019 році продовжить формування залізничних сполучень з іноземними державами. Невдовзі планується запустити потяги до Берліну та словацького міста Кошице, що розширить мережу закордонних напрямків залізничного монополіста до 16.

Еміграція смугастих сумок

В 2018 р. Національний банк України оцінив грошові перекази від трудових мігрантів у $11 млрд. Ще рік до цього вони становили $9,3 млрд. Щодня з України до Європи на роботу виїздять тисячі громадян. Переважно вони обирали автобусних перевізників чи авіа-лоукостерів. Так минулого року до України зайшли італійські Ernest Airlines та Meridiana, ірландська Ryanair, румунська Tarom, грецька Atlasglobal, німецька GermanWings, іспанська Vueling Airlines, чеська Smartwings. Наразі усі лоукост-авіакомпанії покривають понад 60 напрямів.

В “Укрзалізниці” не хочуть миритися з таким станом. Зараз Україна має пряме залізничне сполучення з Польщею, Словаччиною, Чехією, Угорщиною, Молдовою, Румунією, Болгарією та Австрією. З 28 вересня 2018 року почав курсувати потяг “Чотири столиці”, який з’єднав Київ з Мінськом, Вільнюсом та Ригою. Вже влітку 2019 року потяг може бути продовжено до Таллінну. 14 листопада до Мукачево прибув тестовий угорський потяг з Будапешту. З 8 грудня 2018 року “Укрзалізниця” запустила нові безпересадочні вагони Київ-Вроцлав. Вагони курсуватимуть з зупинками, зокрема на станціях Львів, Перемишль, Краків і Люблинець. У червні 2019 р. почне курсувати потяг Львів-Люблін. Також “Укрзалізниця” розпочала переговори з колегами з Чехії та Словаччини щодо розширення маршрутів. Насамперед мова йде про можливість запуску потягу Мукачево-Прага. Як повідомили Investory News у Міністерстві інфраструктури, наразі “Укрзалізниця” вивчає технічну можливість для запуску маршрутів до Німеччини.

Дранґ нах Вестен

Якщо не можеш подолати якийсь рух – очоль його. Трудова міграція в Україні вже набула загрозливих розмірів. За підсумками 2018 року, Україна залишається країною-експортером робочої сили. Згідно даних Мінсоцполітики, на постійній основі за кордоном працюють 3,2 млн громадян України, тимчасово – від 7 до 9 млн чоловік. Лише за 10 місяців минулого року з України виїхало понад 600 тис. громадян.

Європейські країни не “допомагають” Україні утримати населення, інвестуючи та створюючи робочі місця. У грудні 2018 року Німеччина офіційно відкрила ринок праці для українців. Уряд цієї країни остаточно схвалив основні положення майбутнього імміграційного закону. Трудові мігранти, які знаходяться в Польщі, вже з 1-го січня 2019 року можуть змінити роботодавця. Схвалений законопроект означає, що Німеччина визнала проблему дефіциту робочих рук, яку не можна вирішити за рахунок внутрішніх резервів. Таким чином працівників шукатимуть у країнах з-поза Єврозони. Німеччина наразі переживає черговий економічний підйом, тому компанії потребують додатково близько 1-1,7 млн нових працівників. З Польщі до Німеччини, згідно останніх соцдосліджень, на роботу згодні виїхати до 59% українських заробітчан.

Польща, у свою чергу, теж змінила програму працевлаштування українців. Уряд країни схвалив законопроект з низкою пом’якшувальних положень закону “Про іноземців”, що спрощує отримання права на проживання та роботу трудовим мігрантам. У 2018 році Польща видала громадянам України понад 850 тис. національних віз, більшість з них – робочі. Ще понад 160 тис. гастарбайтерів отримали дозвіл на тимчасове проживання в Польщі.

Доступ до ринку праці значно полегшився в Чехії, Словаччині та Угорщині. Популярним стає трудова міграція до країн Балтії. У 2019 Україна може посісти перше місце у світі з втрати трудових ресурсів. Про це йдеться в огляді Global Economy Watch  компанії PricewaterhouseCoopers (PwC) за січень 2019 року. Цього року Україна втратить майже 1,5% трудових ресурсів, нарахували аналітики.

Вартість квитків

Вже зараз вартість квитків УЗ може конкурувати з лоукостерами. Найбільше варіантів має польський напрямок. Лише з Києва до Польщі щодня курсують три потяги. Квиток на маршрут Київ-Перемишль коштує трохи менше 600 грн. До Варшави – 2400 грн. Зі Львова курсує потяг до Вроцлаву вартістю 1800 грн. До Польщі (Перемишль) можна також дістатися з Одеси та Львову, з Ковелю та Здолбуніва до Хелму (250-450 грн).

У лоукостерів квиток з Києва до Варшави на найближчу дату обійдеться у 3600 грн, тоді як до Кракова – 1800 грн. Якщо порівнювати з більш віддаленими датами (для прикладу, 1 травня), то до Варшави можна буде потрапити за 1200 грн, а до Кракова – за 1300 грн.

Проте дешеві квитки на той же Ryanair трапляються один-два на рейс, а на поїзд всі квитки однакової вартості, незалежно від часу купівлі

Теж саме можна сказати про Прагу. Якщо порівнювати з МАУ та Smartwings, рейс Київ-Прага обійдеться у 2900 грн (ціна квитка на травень) – це дешевше за поїзд лише на 100 грн. З одного боку це заощаджує до 20 годин дороги. А з іншого – потяг йде через Вінницю, Хмельницький, Тернопіль, Львів та Чоп.

УЗ може конкурувати з авіаперевізниками не стільки ціною, скільки великим покриттям міст, де проходять потяги до Європи. Літаки головним чином вилітають з Києва, що не для всіх зручно.

“У потягів є власні значні переваги. Один потяг може провезти 500-700 пасажирів за єдиною ціною квитка. В авіакомпаніях ціни на квитки формуються динамічно, і кожен пасажир платить по-різному за квиток часто навіть одного рівня. Дешевих квитків авіаперевізника може бути не більше десяти, а інші можуть вартувати навіть більше ніж на залізницю. Також у поїзді велика норма вантажу. У літаку за нього доведеться чимало доплатити. Особливо після перегляду авіаперевізніками правил перевозу вантажу”, – розповідає транспортний експерт Зоряна Марко. Саме тому “Укрзалізниця” зараз майже дублює всі напрямки міграції українців та створює більше переваг.

Для трудових мігрантів перевага поїзда над літаком – у вантажі

Саме наявність більш лояльних правил вантажу робить УЗ більш конкурентною за авіа- та автобусних перевізників. До того ж міжнародні поїзди з Києва відправляються щоденно, а це означає, що подорож можна планувати незалежно від дати та дня тижня.

Іноземне залізо

Та “Укрзалізниця” має також інших конкурентів – іноземні компанії, що продають комбіновані квитки. Наприклад, LeoExpress – чеська залізнична і автобусна компанія. Перші рейси цього перевізника в Україні з’явилися у 2015 році. Компанія відрізняється тим, що пропонує комбіновані рейси, поєднуючи автобусні та залізничні маршрути. На всіх рейсах з України пропонується доїхати до найближчого міста на кордоні автобусом, а потім пересісти на потяг. Наразі на сайті LeoExpress можна купити квитки (автобус + поїзд) до Праги, Оломоуц та Острава зі Львова, Ужгороду чи Мукачево вартістю від 12 євро. В іншій чеській компанії – RegioJet вартість найбільш дешевого квитка до Праги у купе на шість місць складає 18,50 евро.

Найбільшим мінусом “Укрзалізниці” є те, що дотепер не можна купити квиток за кордон або дізнатися його вартість онлайн, а лише через касу на вокзалі. Вартість квитків приблизна, оскільки тариф залежить від курсу валют. Тарифи на міжнародні напрямки прив’язані до курсу євро.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram