Новини
10 Березня 2021
856

Укренерго розпочинає будівництво унікальної підстанції поблизу Києва

Фінансування здійснюється кредитними коштами Європейського банку реконструкції та розвитку

НЕК “Укренерго” починає будівництво підстанції (ПС) 330 кВ “Західна” із заходами ЛЕП 330 кВ поблизу села Гореничі Київської області, повідомляє пресслужба державного підприємства.

“Нова підстанція забезпечить на першому етапі передачу 400 МВА додаткової потужності у західну частину Києва та Київської області, підвищить надійність і якість електропостачання споживачів цих районів з урахуванням зростання електроспоживання, пов’язаним з інтенсивним будівництвом нових житлових масивів та котеджних містечок”, — зазначають у компанії.

Унікальність підстанції полягає у технічному рішенні: основою майданчика та під’їзною дорогою буде монолітний плитний ростверк (плити, що лежать на стовпчастому фундаменті, розподіляючи навантаження на основу), розміщений на майже 1,5 тис. залізобетонних паль.

Таке проєктне рішення було розроблене для уникнення підтоплення підстанції. Технологія будівництва забезпечить міцність і надійність всіх споруд, що будуть зведені, а також мінімізує вплив на довкілля.

“Наразі на майданчику проводяться випробування залізобетонних паль, а на корейському заводі Hyosung Heavy Industries вже розпочалися заводські випробування елегазового комплектного розподільчого пристрою (КРПЕ) 330 кВ. Очікуване завершення будівництва — жовтень 2022 року”, — зазначила керівник проєкту Марія Сидорко.

Проєктом передбачено встановлення двох автотрансформаторів (АТ) по 200 МВА з перспективою встановлення третього АТ, спорудження елегазових комплектних розподільчих пристроїв (КРПЕ) 330 та 110 кВ та повну автоматизацію підстанції.

ПС 330 кВ “Західна” буде приєднана до магістральної електромережі заходами ліній 330 кВ Київська — Північна та Київська — Новокиївська. У перспективі від ПС 330 кВ “Західна” також буде споруджено кабельну лінію 330 кВ до ПС 330 “Нивки”.

Для передачі потужності споживачам Києва та області на підстанцію будуть заведені 20 ЛЕП 110 кВ відповідних операторів систем розподілу, а у перспективі — ще 4 ПЛ 110 кВ ОСР.

Фінансування будівництва здійснюється кредитними коштами Європейського банку реконструкції та розвитку, зекономлених за результатами реалізації проєкту будівництва ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС — Каховська.

Вартість будівництва близько $32 млн. Генеральний підрядник — консорціум корейських компаній Posco International & Hyosung, визначений за результатами міжнародних конкурсних торгів.

Нагадаємо, за інформацією “Укренерго”, запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій станом на 25 січня становлять 455 тис. т, що є історичним мінімумом, і не забезпечує енергетичну безпеку країни.

Як писали раніше Investory News, вчені показали, як глибоке навчання з підкріпленням можна використовувати для розробки більш ефективних ядерних реакторів. На це їх надихнули успіхи штучного інтелекту в настільних іграх.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram