Новини
13 Січня 2022
811

Український книжковий проєкт Kiss Library оштрафували на $7,8 мільйона за піратство

Онлайн-магазин незаконно копіював, розповсюджував і продавав книжки

17 грудня 2021 року окружний суд США у західному окрузі Вашингтона задовольнив позов Amazon Publishing, Penguin Random House та Гільдії авторів США проти створеного українцями книжкового проєкту Kiss Library, пише AIN.UA з посиланням на Telegram-канал cynical_publisher.

Тепер Kiss Library має виплатити видавцям $7,8 млн компенсації за порушення прав інтелектуальної власності.

Згідно з прийнятою у грудні ухвалою американського окружного суду, Kiss Library — це книжковий онлайн-магазин, який незаконно копіював та розповсюджував твори авторів, порушуючи права їхньої інтелектуальної власності.

Відповідачами суд називає українців Родіона Винниченко та Артема Бесшапочного, які заснували та очолювали проєкт.

7 липня 2020 року Amazon Publishing, Penguin Random House, найбільший видавець світу, та Гільдія авторів США подали позов до окружного суду США у західному окрузі Вашингтона проти Kiss Library.

Позивачі звинуватили проєкт у незаконному копіюванні, розповсюдженні та продажі книжок, створених або опублікованих ними. Вони заявили, що зазнали не лише економічних збитків через невиплату роялті, а й втратили своїх клієнтів.

Скарги на Kiss Library від авторів почали з’являтися в мережі два роки тому. У них йшлося про те, що сайт перепродає книжки, які автори офіційно продають зокрема на Amazon, в різних онлайн-форматах за завищеною ціною.

Автори вже тоді виявили, що проєкт Kiss Library працює під різними доменними іменами — Kissly.net, Libly.net, Cheap-Library.com, тим самим уникаючи виплати роялті авторам і видавцям.

Тож, окружний суд задовольнив позов Amazon Publishing, Penguin Random House та Гільдії авторів США у цій справі: він підтвердив 52 випадки порушення авторського права, які виявили позивачі. Згідно з рішенням, українці Родіон Винниченко та Артем Бесшапочний мають виплатити по $150 тис. за кожну книжку — це $7,8 млн.

Ініціатори Kiss Library уникали співпраці зі слідством та не брали участі у жодному із судових засідань.

А от Кім Кардаш’ян, боксер Флойд Мейвезер і баскетболіст Пол Пірс, а також деякі співзасновники компанії та підприємці також стали фігурантами справи про шахрайство в цьому випадку — з криптовалютою EthereumMax.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram