Новини
1 Лютого 2022
583

Український бізнес погіршив ділові настрої

У січні індекс очікувань ділової активності став найгіршим за останні дванадцять місяців

Бізнес суттєво погіршив оцінки діяльності своїх підприємств. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у січні скоротився до 40,5 (у грудні — 48,6), що є найгіршим показником за останні 12 місяців. Про це йдеться в щомісячному опитування підприємств України від НБУ.

Зазначається, що на рівень очікувань підприємств усіх секторів економіки, залучених до опитування НБУ, впливали традиційне для початку року послаблення ділової активності, погіршення епідемічної ситуації, підвищення цін на енергоносії у світі та зростання ймовірності воєнного конфлікту з РФ.

Підприємства промисловості знизили оцінки щодо результатів діяльності та перспектив свого розвитку: у січні секторальний індекс становив 42,9 (у грудні — 49). Респонденти погіршили оцінки щодо обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, зокрема експортних, водночас прогнозували зростання залишків готової продукції.

Погіршилися й очікування підприємств торгівлі: секторальний індекс становив у січні 40,7 проти 49,6 у грудні. Підприємства очікують уповільнення товарообороту та зменшення обсягів закупівлі товарів для продажу. Респонденти сектору й надалі налаштовані на зниження торговельної маржі та зростання залишків товарів для продажу.

Третій місяць поспіль підприємства сфери послуг очікують погіршення своїх економічних результатів: через несприятливу епідемічну ситуацію секторальний індекс у січні скоротився до 39,5 з 47,8 у грудні. Респонденти налаштовані на зменшення обсягів наданих послуг, нових замовлень і послуг у процесі виконання.

Внаслідок сезонного скорочення економічної активності та значної кількості неробочих днів секторальний індекс підприємств будівництва у січні скоротився найбільше — до 33 (з 47,2 у грудні). Респонденти прогнозували суттєве зменшення обсягів будівництва, нових замовлень і, як наслідок, зменшення обсягу закупівлі сировини та матеріалів.

Загалом підприємства всіх секторів економіки прогнозують подальше зростання цін на власну продукцію/послуги на фоні суттєвого подорожчання сировини, матеріалів і товарів постачальників.

Пропозиції на ринку праці знизилися, загальні оцінки щодо зайнятості погіршилися. Респонденти всіх секторів, окрім торгівлі, очікували скорочення чисельності працівників.

Раніше Investory News писали, що кількість скарг до бізнес-омбудсмена 2021 року зросла на 26%. Найбільша їх кількість минулого року надійшла щодо податкових питань.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram