Новини
23 Січня 2019
977

Український аграрний експорт зріс до $19 млрд

Вагому частину аграрного експорту в минулому році склали зернові культури

У 2018 р. український аграрний експорт досяг $18,8 млрд. Про це повідомила заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, передає БізнесЦензор з посиланням на прес-службу міністерства.

“За результатами 2018 року український аграрний експорт зріс більш ніж на $880 млн у порівнянні з 2017 р. і досяг нового рекорду – $18,8 млрд. За цей період відчутно збільшилися обсяги експорту продукції АПК на ринки Азії та Євросоюзу. Український аграрний експорт у країни Азії перевищив $8 млрд, а в країни ЄС ми експортували в 2018 р. аграрних і харчових продуктів на понад $6,3 млрд “, – розповіла заступник міністра.

Значну частину українського аграрного експорту в минулому році складали зернові культури з часткою у 38,4%, масла – 23,3% та насіння олійних культур – 10,2%.

“Також хочу виділити товари, за рахунок яких відбулося зростання експорту. Йдеться про кукурудзу, пшеницю, насіння ріпаку, м’ясо і субпродукти птиці, різні масла, тютюн та вироби з нього, яйця, кондитерські вироби”, – зазначила Ольга Трофімцева.

Експорт продукції рослинництва збільшився на $762,3 млн у порівнянні з 2017 р. і склав $17,4 млрд. На $118,1 млн зросла вартість експорту продукції тваринництва і досягла $1,4 млрд.

Найбільшими покупцями українських аграрних і харчових продуктів у минулому році були: Індія, куди експортовано агропродукції майже на $1,8 млрд, Китай ($1,2 млрд), Нідерланди ($1,2 млрд), Іспанія ( $1 ,04 млрд) і Єгипет ($888,7 млн), повідомляється у Міністерстві агрополітики України.

“За цей період імпорт аграрних і харчових товарів також помітно збільшився і склав майже $5,5 млрд. Найбільш активно Україна купувала такі продовольчі товари: риба, ракоподібні і молюски, плоди, горіхи, тютюн і вироби з нього, какао боби, шоколад, масло, чай, кава та інші”, – розповіла Ольга Трофімцева.

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram