Новини
23 Березня 2023
385

Українські підприємства скоротили експорт у лютому 

Такими стали результати опитування “Український бізнес під час війни”

У лютому 2023 року кількість підприємств, що припинили експорт після 24 лютого 2022 року та не змогли його відновити, зросла до 14% — у січні цей показник становив 10%, йдеться в десятому щомісячному опитуванні підприємств “Український бізнес під час війни” за лютий 2023 рік, випущеному Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій.

“У лютому 2023 року відновлення експортної діяльності знову сповільнилося: відсоток підприємств, які припинили експорт після 24 лютого 2022 року та не змогли його відновити, зріс до 14%. Таким чином, позитивні зміни в попередньому місяці могли бути лише короткочасним явищем. Водночас у лютому 65% підприємств вказали, що не припиняли експорту (68% у січні), 21% — припинив після початку війни, але вже відновив (22% у січні)”, — йдеться в опитуванні.

За результатами лютого продовжує зберігатися залежність стану експортної діяльності від розміру підприємства. Серед мікропідприємств продовжує спостерігатись незначне покращення ситуації. Зокрема, скоротилася частка підприємств, які не змогли відновити експорт — із 47% у січні до 39%.

Водночас ситуація суттєво погіршилася для малих підприємств (із 14% у січні до 24% у лютому), та менш суттєво для середніх (із 7% до 9%) та великих (із 5% до 8%). Таким чином, великий та середній бізнес залишаються лідерами з відновлення експортної діяльності.

Дослідники вказують на погіршення в лютому ситуації з експортом в усіх галузях, крім машинобудування. Легка та харчова галузі продовжують демонструвати найкращі показники відновлення. Відповідно, лише 7% та 8% представників цих галузей не відновили експорту (3% та 6% січні).

У хімічній, деревообробній, машинобудівній та металургійній галузях ситуація є менш стабільною, з огляду на більші складнощі з логістикою та вимкненням світла. Так, у металургії 37% підприємств станом на лютий не змогли відновити експорт.

У машинобудуванні відповідний показник становить 19%, але зафіксовано покращення порівняно з попереднім місяцем (був 25%). У металургії припинили експорт 37% опитаних.

“Значний вплив війни на експортерів зафіксовано в усіх областях, незалежно від відстані до активних бойових дій. У Сумській області припинили та не відновили експорту 75% опитаних, Дніпропетровській — 61%, Житомирській — 36%, Чернігівській — 22%, а Кіровоградській — 19%. У деяких областях (Вінницька, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Одеська, Полтавська, Тернопільська) опитані продовжують продаж за кордон”, — уточняються автори дослідження.

Нагадаємо, з початку року товарообіг України впав на 30%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram