Новини
31 Серпня 2020
591

Українські держбанки у I півріччі 2020 року списали 26 мільярдів гривень непрацюючих кредитів

Частка NPL у кредитному портфелі сектору знизилась до 63,1%

За підсумками І півріччя 2020 року обсяг непрацюючих кредитів (Non-performing loan, NPL) скоротився на 6,1 млрд грн до 391 млрд грн, а їх частка в портфелі сектору знизилась до 63,1%, повідомляє Міністерство фінансів України.

Зазначається, що у галузевому розрізі найбільший обсяг непрацюючих кредитів банків державного сектору традиційно сконцентровано в оптовій та роздрібній торгівлі, виробництві хімічних речовин і хімічної продукції, виробництві харчових продуктів, металургійному виробництві.

У першому півріччі 2020 року банками державного сектору було проведено реструктуризацій NPL на суму 14 млрд грн, скорочено обсяг простроченої заборгованості на 2,6 млрд грн і списано 26 млрд грн непрацюючих кредитів за рахунок резервів.

“Для зниження частки NPL держбанки в першому півріччі 2020 року також подали 29 тис. нових позовів щодо стягнення заборгованості на сукупну суму близько 10 млрд грн. Загалом станом на 1 липня в судах перебувало понад 57 тис.таких заяв держбанків на суму 38 млрд грн”, – зазначили у міністерстві.

І додали, що за весь час суди винесли рішення про стягнення на користь держбанків по 54 тис. таких справ на 8 млрд грн, а держвиконавці відкрили 164 тис. виконавчих проваджень на 72 млрд грн.

Раніше Investory News писали, що НБУ продовжив до 30 листопада дію спрощених правил оцінки кредитного ризику при реструктуризації кредитів, що здійснюються банками для позичальників, які зазнають труднощі з обслуговування боргу через введення карантинних обмежень, повідомляє пресслужба регулятора.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram