Новини
19 Грудня 2022
352

Українська ГТС — єдиний шлях транзиту російського газу до Європи

Обстріли кремлем енергетичної інфраструктури наражають цей маршрут на ризик

Європа постане перед черговою енергетичною кризою наступного року і шукатиме шляхи для компенсації нестачі газу близько 30 млн куб.м. Єдиний маршрут транспортування російського газу до Європи через Україну наражається на великі ризики внаслідок бойових дій та інтенсивних обстрілів з боку російських військ, пише Bloomberg.

“Головним джерелом постачання трубопровідного газу з росії до Західної Європи був Північний потік, який був пошкоджений внаслідок саботажу у вересні. Регіон дотепер отримує невеликий обсяг російських поставок через Україну, але важкі обстріли кремлем енергетичної інфраструктури наражають цей маршрут на ризик. Без цього маршруту заповнення сховищ (наступного року — ред.) буде проблемним”, — наголошується в публікації.

Видання наводить прогноз Міжнародного енергетичного агентства, за яким Європа наступного року постане перед фактом нестачі 27 млрд куб.м газу, за умови повної відмови від постачання цього палива з росії. Європа спромоглася цього року скоротити попит на газ на 50 млрд куб.м (близько 19% від загального обсягу споживання), але це лише частина рішення для цієї проблеми. Вже цього року обсяги постачання скрапленого газу LNG до Європи зі США, Катару та інших країн досягли рекордних показників, наступного року ця тенденція отримає продовження. Це означає, що ціни на газ залишатимуться високими, і ця тенденція може тривати принаймні до 2026 року.

У цих умовах Європейська комісія поставила нові цілі для збереження газу у сховищах. Зокрема, країнам ЄС запропоновано зберегти заповнення сховищ газу принаймні на 45% до 1 лютого наступного року, щоб уникнути повного спустошення до кінця опалювального сезону. За сприятливих умов, якщо зима буде відносно м’якою, цей граничний показник газу, який буде збережений у сховищах, може сягнути 55%.

Нагадаємо, Польща та країни Балтії виступають проти послаблення санкцій проти рф.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram