Новини
25 Листопада 2021
688

Україна зобов’язалася виконати 12 умов для отримання наступних траншів МВФ

Половина з них буде виконана до кінця цього року

Уряд України взяв на себе зобов’язання виконати 12 основних “структурних маяків” для отримання фінансування за програмою МВФ stand-by, яку Фонд продовжив до червня 2022 року, йдеться в Меморандумі про економічну та фінансову політику, підписаний Україною та МВФ та оприлюднений Фондом у середу, 24 листопада.

“Наша політика і надалі зосереджуватиметься на подоланні надзвичайної ситуації в економіці та сфері охорони здоров’я, викликаної COVID-19, зберігаючи при цьому макроекономічну та фінансову стабільність, зменшуючи вразливість і долаючи ключові перешкоди для приватних інвестицій”, — наголошується у меморандумі з української сторони.

Оприлюднений документ містить таблицю з 12 “структурними маяками”, які українська влада зобов’язується виконати упродовж програми. Причому половина з них розрахована до кінця цього року, ще два — до наступного перегляду програми, запланованої на березень. Крім того, виконання інших чотирьох маяків передбачено у березні-квітні 2022 року.

Зокрема, згідно з меморандумом, українська влада зобов’язується затвердити до кінця листопада бюджет 2022 року з цільовим показником дефіциту 3,5% ВВП. Такий самий “дедлайн” за часом встановлений для скасування послаблень у вимогах до представників держави у керівництві держбанків.

До кінця грудня український уряд має оприлюднити результати аудиту коштів, витрачених із фонду, пов’язаного із COVID-допомогою. В цей же термін НБУ має ухвалити план, погоджений із МВФ, щодо підвищення професійного рівня у сфері банківського нагляду. Ще один “структурний маяк” до кінця цього року має виконати Офіс генпрокурора України — опублікувати звіти за пів року щодо виробництв проти колишніх власників банків, виведених із ринку з початку 2014 року.

До кінця січня наступного року уряд має схвалити дорожню карту щодо виведення ПриватБанку та Ощадбанку на ринок для часткової або повної приватизації. У лютому українська влада повинна затвердити стратегію повернення активів збанкрутілих банків. Це все необхідно зробити для проведення наступного, другого огляду МВФ по Україні в березні, за результатами якого Фонд має визначитися з наступним траншем.

Ще чотири “структурні маяки” Україна зобов’язалася виконати на завершальній стадії програми. Зокрема, до кінця березня українська влада планує ввести в дію зміни до закону про САП та розробити базу споживачів для постачальників газу, необхідну для виставлення рахунків домогосподарствам.

До кінця липня має бути завершено перевірку чинних членів Вищої ради правосуддя, а також призначено наглядову раду “Енергоатому”.

Як відомо, 22 листопада, виконавча рада МВФ ухвалила рішення про продовження на шість місяців програми stand-by для України, яка мала завершитися в грудні, а також виділення траншу в розмірі близько $700 млн. Україна отримала цей транш від МВФ у середу, 24 листопада.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram