Новини
9 Травня 2023
302

Україна заробила додаткові $1,5 мільярда

Цьому сприяло відкриття гирла Бистре для судноплавства

Відкриття гирла Бистре для судноплавства у дельті Дунаю дозволило збільшити пропускну спроможність дунайських портів у три рази, а також заробити Україні додаткові $1,5 млрд, повідомив віцепрем’єр-міністр із відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков у колонці для NV.

“Після звільнення острова Зміїний вдалося відкрити для проходу суден гирло Бистре, розташоване вже в акваторії України. Це дозволило збільшити пропускну спроможність дунайських портів у три рази — до дев’яти суден на добу. Ефект для держави становив приблизно додаткові 10 млн т вантажів на рік, а для економіки — додаткові $1,5 млрд. Також за рахунок відкриття гирла Бистре на 30% скоротилася ставка фрахту”, — зазначив він.

Кубраков підкреслив, що порти Ізмаїл, Рені та Усть-Дунайськ мають потенціал для зростання потужностей перевалки вантажів. Потреба в інвестиціях становить щонайменше $120 млн.

“Дунайські порти досягли рекордних 12 суден та 90 тис. т на добу. Це ще додатково становить десятки мільйонів доларів щомісяця в економіці держави. У березні цього року встановлено абсолютний місячний рекорд вантажоперевалки — 2,8 млн т і добовий рекорд — 93,8 тис. т”, — додав глава Міністерства відновлення.

Нагадаємо, Нацбанк знизив прогноз експорту українського продовольства у другому кварталі на $200 млн через дії з блокади української агропродукції з боку деяких європейських країн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram