Новини
14 Червня 2022
426

Україна закликала інші країни відмовитися від обмежень експорту

Такий крок потрібен для забезпечення стабільних поставок продуктів харчування

Україна закликає країни, які ввели обмеження на власний агроекспорт заради скорочення внутрішньої інфляції, відмовитися від таких кроків та забезпечити стабільне постачання харчових продуктів, тоді як найочевидніший спосіб зупинити зростання цін — припинення військових дій в Україні. Про це заявив заступник міністра економіки — торговельний представник України Тарас Качка під час 42-го засідання міністрів країн — членів Кернської групи у межах дванадцятої Конференції міністрів СОТ у Женеві.

“…Закликаємо інші держави-експортери, які ввели обмеження експорту з метою скорочення внутрішньої інфляції — просимо забезпечити безперебійний експорт харчових продуктів, а блокуючи експорт, ви робите їжу менш доступною”, — йдеться в заяві України, яку торгпред озвучив під час засідання та опублікував у фейсбуці.

“Найтрагічніше — війна росії проти України та світу.

Це людський голод, спроєктований росією. Зробили це з Україною у 1932-33 роках і тепер хочуть довести голод до світового масштабу.

Хтось критикує санкції — я додав би, що будь-які санкції проти росії не пов’язані з їжею. Це є законні заходи безпеки проти руйнівної російської агресії проти України”, — зазначив торгпред.

Кернська група об’єднує 19 провідних країн-експортерів сільськогосподарської продукції, на які припадає понад 25% світового сільськогосподарського експорту.

Учасники засідання акцентували свої виступи на тому, що конференція міністрів СОТ має надати конкретний та справедливий результат у сільському господарстві та закласти погоджену основу для роботи на наступний період.

Згідно з результатами засідання схвалено заяву Групи, в якій зокрема зазначено, що міжнародний військовий конфлікт в Україні суттєво загострює і без того непросту ситуацію з продовольством у світі, що негативно впливає на міжнародну торгівлю та виробництво продовольчих та сільськогосподарських товарів. Зокрема — на можливість України виробляти та експортувати сільськогосподарську продукцію, та на глобальну продовольчу безпеку, особливо в країнах, що розвиваються. При цьому її члени були покликані працювати над пошуком рішень для виправлення порушених ланцюгів постачання з метою відновлення постраждалих сільськогосподарських торговельних потоків.

Нагадаємо, що рф завдає навмисних ударів по зерносховищах в Україні. Це провокує глобальний світовий голод.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram