Новини
24 Травня 2019
919

Україна увійшла до трійки лідерів серед країн за обсягом іноземних інвестицій

Перші дві позиції обійняли Бразилія та Колумбія. Росія серед 23 країн – на останньому місці

Фото: Pixabay

Серед 23 країн, що розвиваються у період з 2015 до 2018 року Україна посіла третє місце за обсягом прямих іноземних інвестицій. Згідно з показником, що виражений у відсотках від ВВП без урахування надходжень від реінвестування, найбільше інвестицій отримала Бразилія (3,4%) та Колумбія (2,9%). Україна зайняла третю позицію – 2,7%, передає Delo.ua, посилаючись на дані глобальної асоціації банків “Інститут міжнародних фінансів” (IIF).

Повідомляється, що у першу десятку увійшли Чилі, Філіппіни, Мексика, Малайзія, Туреччина, Чехія, Індія і Єгипет. Польща розмістилася на 12-му місці (1%). “Хоча країну заведено відносити до категорії розвинених економік”, – пише видання.

За Польщею слідують Таїланд, Індонезія, ПАР, Венесуела, Аргентина, Китай, Саудівська Аравія та Нігерія. “А от на останньому місці у списку – Росія. Її обсяг прямих інвестицій оцінили у 0,2% від ВВП”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що за підсумками 2018 року прямі іноземні інвестиції в Україну становили $2,5 млрд – це на 8% більше, ніж минулого року. Найбільш перспективним для іноземних інвесторів вважається аграрний сектор. Другий напрям розвитку – Україна як промисловий майданчик Європи. Третій напрямок – це IT.

Що стосується країн, які найбільше інвестували в Україну у 2018 році, активно проявляли себе інвестори з Росії, Кіпру, Нідерландів. Відновили практику інвестування в Україну Польща та Австрія. А от Великобританія значно знизила обсяг інвестицій – від $403 млн у 2016-му до $43 млн за перше півріччя 2018 року.

Крім того, обсяг прямих іноземних інвестицій, здійснених за рахунок коштів вітчизняного походження у 2018 році склав $500 млн, у порівнянні з $270 млн у 2017 році. Зазначена сума становить 20,6% від загального обсягу прямих іноземних інвестицій в Україну у 2018 році. Такі операції українського бізнесу переважно здійснювалися через Кіпр, Нідерланди, Швейцарію та Австрію.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram