Новини
1 Серпня 2019
1 642

Україна увійшла до ТОП-5 за потужністю встановлених вітряних електростанцій у Європі

Наразі її показники – 262 МВт, а у лідера рейтингу Франції – 523 МВт

Серед 19 європейських країн Україна зайняла п’яту позицію в списку держав, на території яких встановлені вітряні електростанції за останні пів року. Лідером рейтингу стала Франція з найбільшою кількістю наземних установок у 523 МВт. На другому місці Швеція з показниками потужності у 459 МВт, третю позиція займає Німеччина – 287 МВт, четверту Італія – 286. На п’ятому місці – Україна з показниками у 262 МВт, повідомляє Wind Europe, асоціація вітроенергетики в Європі.

Як зазначається, сукупна кількість установки нових наземних і морських вітрових потужностей збільшилася у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (4,5 ГВт). “Але наземні установки були зупинені через серйозні проблеми у Німеччині”, – повідомили в асоціації.

Загалом у першому півріччі на території Європи було встановлено нові вітрові електростанції з потужністю 2,9 ГВт. При цьому у скандинавських країнах вітряні станції встановлюють, в основному, у другому півріччі, в літній час. “Зокрема, в цей час більше станцій встановлюють на території Норвегії та Швеції”, – зазначається у повідомленні.

Що стосується фінансування, то на будівництво та установку вітряних електростанцій у першому півріччі Європа інвестувала €8,8 млрд. “Завдяки цим інвестиціям протягом наступних 2-3 років у різних країнах Європи відкриватимуться нові вітряні електростанції з загальною потужністю близько 5,9 ГВт”, – повідомили в організації. І додали, що найбільше грошей було направлено до Франції та Нідерландів.

Крім того, в ЄС нагадали, що встановили цільовий показник використання альтернативних джерел енергії на рівні 20% на 2030 рік і прагнуть до чистої нульової економіки до 2050 року. “Проте наразі темпи розвитку галузі не сприяють досягненню цього показника до встановленого часу”, – попередили у Wind Europe.

Нагадаємо, нещодавно американська General Electric і люксембурзька LongWing Energy отримали кредит в розмірі $150 млн на будівництво першої черги Запорізької ВЕС. Кошти підуть на будівництво першої черги ВЕС потужністю 98 МВт, яка матиме 27 турбін від GE Renewable Energy висотою 110 метрів. У комерційну експлуатацію їх запустять у 2020 році, за рік ВЕС повинна виробляти до 330 МВт/год і забезпечувати до 170 тис. домогосподарств.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram