Новини
27 Лютого 2023
390

Україна та Саудівська Аравія поглиблюють співпрацю

Це перший офіційний візит за останні 30 років

Україна та Саудівська Аравія домовилися про поглиблення співпраці в інвестиційній та енергетичній сферах, а також обговорили залучення королівства до “зернової ініціативи”, підтримку формули миру й протидію атакам іранських дронів, заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак під час спільного брифінгу з главою МЗС Дмитром Кулебою та очільником МЗС Саудівської Аравії принцом Файсалом бін Фарханом Аль Саудом, передає Укрінформ.

“Це перший офіційний візит очільника МЗС Саудівської Аравії в Україну із часів встановлення дипломатичних відносин між країнами від 14 квітня 1993 року… Сьогодні ми оговорили поглиблення двосторонньої співпраці між державами в усіх ключових сферах, зокрема, в інвестиційній та енергетичній. Підтверджено налаштованість на подальший розвиток взаємовигідного діалогу”, — сказав Єрмак.

Водночас він підкреслив, що візит Фархана Аль Сауда свідчить про підтримку України в дні війни. Він подякував очільнику МЗС Саудівської Аравії за підтримку резолюції Генеральної Асамблеї ООН, ухваленої 23 лютого з нагоди річниці російського вторгнення. За його словами, цей крок уособлює “підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, а також формули миру президента Володимира Зеленського”.

“Ми очікуємо на залучення до реалізації одного або декількох пунктів мирного плану нашого Президента”, — підкреслив Єрмак.

За словами керівника Офісу Президента, Україна планує співпрацювати із Саудівською Аравією в межах ініціативи “Зерно з України”. Під час зустрічі предметом обговорення стало й застосування іранських дронів з боку росії для здійснення атак на Україну — із такою ж проблемою Саудівська Аравія зіткнулася у 2019 році.

“Також хотів би навести приклад нашої спільної історії та нагадати, що один із нафтопереробних заводів у Саудівській Аравії відчув атаки іранських дронів, які наразі наша країна відчуває практично щодня. Це відбулося 14 вересня 2019 року”, — підкреслив він.

Єрмак також подякував за візит та надану допомогу у гуманітарній сфері, зокрема за виділення окремої допомоги обсягом $400 млн та визволенні 10 іноземних військовополонених 21 вересня 2022 року.

“Цей діалог і ця зустріч дуже важлива для нас. Ми також говорили про те, що виклики світової спільноти можуть вирішуватися лише разом на основі поваги норм міжнародного права, до статуту ООН — тут ми абсолютно єдині — свідченням цього було голосування в Генасаблеї ООН. Ми сподіваємося на зміцнення наших відносин”, — наголосив Єрмак.

Нагадаємо, НАТО підтвердило солідарність із Україною у річницю російської агресії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram