Новини
1 Лютого 2022
543

Україна та Польща домовилися про скасування обмежень на транзит вантажних вагонів

Також сторони готують низку рішень, які спростять життя перевізникам на залізницях та автодорогах

В Офісі Президента домовилися про якнайшвидше скасування обмежень на транзит вантажних вагонів територією України до Польщі залізничним сполученням, йдеться у спільній заяві за результатами зустрічі делегацій України та Польщі.

“31 січня з ініціативи президента Володимира Зеленського та президента Республіки Польща Анджея Дуди відбулася зустріч міністрів інфраструктури України Олександра Кубракова та Польщі Анджея Адамчика у присутності керівника Офісу Президента Андрія Єрмака та державного секретаря Канцелярії Президента Польщі — керівника Бюро з міжнародної політики Якуба Кумоха”, — йдеться у повідомленні.

За результатами зустрічі було погоджено текст спільної заяви, в якій, зокрема, наголошується, що сторони домовилися про якнайшвидше скасування обмежень на транзит вантажних вагонів територією України до Польщі залізничним сполученням.

“До 4 лютого українська сторона проінформує польську сторону про конкретні терміни відновлення транзиту вантажних вагонів територією України”, — наголошується у документі.

Крім того, сторони домовилися про суттєве збільшення кількості дозволів на здійснення міжнародних вантажних перевезень з урахуванням потреб українських та польських автомобільних перевізників.

“До 5 лютого сторони повинні погодити дату проведення засідання змішаної Комісії з питань міжнародних автомобільних перевезень, яка має погодити терміни передачі та кількість додаткових дозволів на проведення міжнародних вантажних перевезень”, — наголошується у заяві.

Також сторони домовилися про створення спільного плану дій, спрямованого на значне підвищення ефективності роботи автомобільних міжнародних пунктів пропуску Республіки Польща та України. Відповідний план дій має бути узгоджений за участю представників митних, прикордонних та інших служб Польщі та України пізніше кінця лютого 2022 року.

Сторони також відзначили інтерес польських нафтогазових компаній PGNiG та PKN Orlen в інвестиціях в український нафтогазовий сектор та домовилися сприяти їхній співпраці з НАК “Нафтогаз України” у цьому напрямку. Зі свого боку компанія KGHM висловила готовність розпочати переговори щодо спільної розробки покладів кольорових металів.

Згодом стало відомо, що Україна та Республіка Польща готують низку рішень, які спростять життя перевізникам. “Радий повідомити, що Україна та Польща дійшли згоди щодо спільного подолання транспортних бар’єрів на залізницях та автомобільних дорогах”, — написав Єрмак.

Як писали раніше Investory News, Верховна Рада України схвалила за основу проєкт закону №4258 “Про мультимодальні перевезення”. Метою законопроєкту є вдосконалення регулювання організаційних і правових основ мультимодальних перевезень вантажів в Україні, а також їх державної підтримки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram