Новини
10 Травня 2023
358

Україна та Болгарія розроблять декларацію щодо торгівлі соняшниковою олією

Наразі зусилля Болгарії зосереджені на розвитку логістичних систем

Аграрні міністерства України та Болгарії розпочинають розробку декларації про механізми впливу в разі можливих ринкових потрясінь, включно із різкою зміною цін, у двосторонній торгівлі соняшниковою олією, повідомила пресслужба Міністерства землеробства Болгарії.

“Декларація, як очікується, буде свідченням готовності обох сторін до спільних дій для запобігання майбутнім ринковим аномаліям”, — ідеться в повідомленні болгарського аграрного відомства за підсумками переговорів, що відбулися в п’ятницю в Софії, міністра сільського господарства Болгарії Явора Гечева і міністра агрополітики України Миколи Сольського.

Сторони обговорювали надзвичайний захисний захід Європейської Комісії щодо тимчасової заборони імпорту з України чотирьох сільгоспкультур — пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику — до Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини.

Гечев поінформував учасників переговорів про рішення уряду Болгарії скасувати національну заборону на ввезення з України низки сільгосптоварів і заявив, що болгарська сторона уважно стежитиме за ринком як щодо соняшникової олії, так і іншої с/г продукції.

“Болгарія та Україна можуть працювати разом, щоб знайти довготривалі рішення для прискореного транзиту сільськогосподарських товарів до третіх країн і запропонувати їх Європейській Комісії”, — сказав болгарський міністр.

Він повідомив, що наразі зусилля Болгарії зосереджені на розвитку логістичних систем, за допомогою яких коридори солідарності функціонуватимуть і виконуватимуть ту функцію, заради якої їх було створено.

“Разом ми можемо протистояти викликам, які створює поточна ситуація, і, таким чином, розв’язувати їх швидше та ефективніше”, — наголосив Гечев.

Своєю чергою Микола Сольський висловив сподівання, що діалог між аграрними відомствами країн триватиме. Він запевнив болгарського колегу, що Україна готова спільно розв’язувати будь-які питання, що виникатимуть у майбутньому.

Зі свого боку Мінагрополітики України за підсумками переговорів повідомило про готовність Болгарії імпортувати всю агропродукцію з України, окрім зазначених вище чотирьох сільгоспкультур.

Нагадаємо, між Україною та Сирією розірвано дві торговельні угоди.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram