Новини
5 Листопада 2021
768

Україна скоротила імпорт газу на 77%

На фоні газової кризи в Європі, трейдери нарощують реекспорт газу з України

У жовтні проти вересня 2021 року імпорт газу в Україну скоротився на 77%, повідомляє ТОВ “Оператор ГТС України”.

“Імпорт газу, якщо порівняти з попереднім місяцем, скоротився на 77% або на 510 млн м³. Після зупинки фізичного транзиту газу до Угорщини імпорт із цієї країни до України скоротився у 16 ​​разів, проте не зупинився повністю завдяки віртуальному реверсу. У жовтні з Угорщини імпортували 37 млн ​​м³ газу”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що лідером із постачання газу в Україну стала Словаччина, частка якої від загальних обсягів імпорту становила майже 75% (115,9 млн м³). Імпорт із Польщі скоротився до 1,8 млн м³.

Експорт та реекспорт газу в жовтні зріс на 81% проти вересня і становили 479,3 млн м³. Замовники експортували до Угорщини 223 млн м³, до Словаччини — 191,7 млн ​​м³, до Польщі — 53,3 млн м³ газу.

Крім того, у жовтні з України до Молдови 11,2 млн м³ газу експортували п’ять постачальників.

За 10 місяців 2021 року Україна імпортувала 2,535 млрд м³ газу, експорт та реекспорт становив 1,629 млрд м³.

“Баланс імпорту-експорту газу залишається позитивним, адже за підсумками 10 місяців 2021 року Україна отримала більше газу, ніж експортувала. Проте варто зазначити, що у вересні-жовтні відбір із митного складу перевищує торішні показники, особливо в угорському напрямку. З вересня ми спостерігаємо, як на фоні газової кризи в Європі, трейдери нарощують реекспорт газу з України, який закачали до сховищ у 2020 році. Це підтверджує зручність та ринкову перспективу зберігання газу контрагентів в українських ПСГ, а також продукту short-haul”, — прокоментував гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

В ОГТСУ зазначили, що підсумки жовтня свідчать, що зупинка фізичного транзиту газу до Угорщини через Україну значно обмежила можливості українських та іноземних замовників імпортувати газ цим маршрутом. Однак завдяки наявності альтернативних маршрутів замовники перейшли на імпорт зі Словаччини.

Як відомо, у вересні проти серпня імпорт газу в Україну з Європи зріс на 17% — до 665 млн м³.

З 1 жовтня 2021 року зупинено транзит природного газу через територію України у напрямку Угорщини.

Нагадаємо, НАК “Нафтогаз України” підписав три меморандуми з європейськими компаніями щодо партнерства в розвідці й видобутку газу. Це допоможе освоїти ділянки Чорного моря та збільшити видобуток на виснажених родовищах, впевнені у компанії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram