Новини
14 Травня 2022
778

Україна розширює можливості експорту та інтеграцію у європейські проєкти

Створюються нові маршрути, які дозволять прискорити експорт і роботу митниць

Україна розширює можливості експорту, передусім аграрної продукції, та продовжує інтеграцію у європейські проєкти для майбутнього членства в ЄС, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду, пише Укрінформ.

“Декілька слів про розширення можливостей українського експорту. Перш за все нашої аграрної продукції. Учора Єврокомісія анонсувала створення “ліній солідарності”. Це маршрути, які дозволять прискорити експорт і роботу митниць між Україною та ЄС”, — зауважив Шмигаль.

Аби прискорити логістику, Єврокомісія також створить спеціальну платформу для спрощеного перетину кордону через “лінії солідарності” та рекомендуватиме учасникам ринку ЄС надати додаткові вантажні автомобілі й інші потужності для транспортування, додав глава уряду.

Крім того, Шмигаль наголосив, що Єврокомісія вже ухвалила рішення щодо укладення угоди з Україною та оновлення мапи Транс’європейської транспортної мережі. “Тобто ми не лише значно розширюємо можливості для нашого експорту, але й продовжуємо максимальну інтеграцію у європейські проєкти. Це вкрай важливо на шляху нашого повноцінного членства в ЄС”, — сказав він.

Україна пропонує створити інструмент для продовольчої безпеки світу, яка опинилася під загрозою через розв’язану росією повномасштабну війну, — Організацію країн-експортерів зерна.

На думку колишньої очільниці Мінагрополітики Ольги Трофімцевої, започаткування так званого залізничного зернового мосту з України в ЄС дасть змогу експортувати невелику частку українського зерна в Європу, але для відновлення глобальних постачань потрібно розблокування морських портів або налагодження конвоїв під охороною.

Згідно з даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО), станом на початок травня близько 25 млн тонн зерна застрягли в Україні. Зерно неможливо вивезти через блокування росією морських портів та проблеми з інфраструктурою.

Нагадаємо, що Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав німецький бізнес зробити внесок у мир у Європі. Він пропонує компаніям вийти з росії та переїхати до України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram