Новини
25 Квітня 2022
439

Україна потребує додаткового обладнання для своїх АЕС

В країні — 15 діючих реакторів на чотирьох електростанціях

Україна запитала у МАГАТЕ “широкий перелік обладнання”, необхідного для безпечної експлуатації атомних електростанцій в умовах російського вторгнення, пише Голос Америки.

Перелік обладнання включає прилади для вимірювання радіації, захисні матеріали, комп’ютерне забезпечення, системи електропостачання та дизельні генератори, йдеться в заяві МАГАТЕ.

“Ми координуватимемо надання допомоги, яку нададуть МАГАТЕ та країни-члени цієї організації, зокрема — доставку необхідного обладнання безпосередньо на ядерні об’єкти України, — сказав Рафаель Гроссі. — Потреби великі, і я дуже вдячний за значну підтримку, яку наші держави-члени вже готові надати”.

В Україні є 15 діючих реакторів на чотирьох електростанціях, з яких сім зараз під’єднано до енергосистеми країни, зокрема два — на Запорізькій АЕС, яка зараз контролюється росією.

Гроссі також заявив, що МАГАТЕ, як і раніше, не отримує необхідних даних моніторингу від своїх систем віддаленого контролю, встановлених на об’єктах недіючої Чорнобильської АЕС.

Наступного тижня Гроссі має намір відвідати Чорнобильську АЕС, яку російські війська захопили невдовзі після початку вторгнення в Україну, але покинули 31 березня. Він сказав, що передасть українській стороні обладнання для радіаційного контролю та засоби індивідуального захисту.

Нагадаємо, за словами голови НАЕК “Енергоатом” Петра Котіна, присутність працівників російської атомної корпорації “Росатом” на Запорізькій АЕС становить загрозу ядерної та радіаційної безпеки. Через окупацію станції російськими військами неможливо забезпечити безпечну експлуатацію АЕС.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram