Новини
6 Липня 2021
946

Україна послабила позиції в міжнародному індексі паспортів

Наразі подорожувати без візи або з візою після прибуття можна до 137 країн світу

Biometrychnyj_pasport_Ukraine

Україна опустилася з 35-го на 37-е місце в міжнародному рейтингу компанії Henley & Partners за рівнем свободи пересування, який називають індексом паспортів. Про це свідчить інформація за третій квартал 2021 року опублікована на сайті компанії.

Попри те, що Україна втратила позиції, їй вдалося укласти договір про безвізовий доступ з Новою Каледонією, збільшивши силу паспорта на один бал. “Володарі українського паспорта можуть подорожувати без візи або з візою після прибуття до 137 країн світу”, — зазначають у компанії.

Перше місце в Індексі зберігає за собою японський паспорт. Це означає, що японським громадянам відкриті кордони до 193 країн світу. На другому місці з безвізовим доступом до 192 країн залишається Сінгапур. Третє місце з безвізовим доступом до 191-го напрямку ділять Південна Корея та Німеччина.

“Але це в теорії, на практиці ж власники японських паспортів мають доступ менш ніж до 80-ти напрямків (еквівалентно паспорту Саудівської Аравії, який знаходиться на 71-му місці в рейтингу)”, — йдеться у повідомленні. Володарі сінгапурських паспортів мають фактичний доступ до 75-ти напрямків (еквівалентно паспорту Казахстану, який знаходиться на 74-му місці).

Навіть у країнах з високим рівнем вакцинації населення — США та Велика Британія — спостерігається ослаблення фактичних можливостей паспортів, наразі вони посідають загальне 7-е місце в Індексі (2014 року обидві країни були на першому місці рейтингу Henley & Partners).

В теорії ці країни мають безвізовий доступ до 187 напрямків світу. Але через чинні заборони власники паспортів Великої Британії мають доступ до 60 напрямків (еквівалентно можливостям паспорта Узбекистану).  Власники паспортів США мають безвізовий доступ до 61 напрямку (еквівалентно паспорту Руанди).

Росія та країни СНД майже не змінили свої позиції за квартал спостережень. Казахстан, Республіка Білорусь, Азербайджан, Вірменія та Грузія не змінили своїх позицій і не укладали договорів про безвізове переміщення у звітний період.

Нагадаємо, на початку квітня Україна опинилася на 35 позиції у світовому рейтингу престижності паспортів. Загалом через пандемію можливості українців подорожувати світом занадто обмежені.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram