Новини
10 Вересня 2020
924

Україна піднялася на сім позицій у світовому рейтингу економічної свободи

Найвищим рівень економічної свободи України був у 2011 і 2012 роках

У рейтингу економічних свобод Україна піднялася зі 138 на 131 місце, однак залишається єдиною економічно невільною європейською країною у списку, повідомляє Fraser Institute.

Україна виділена на карті червоним кольором поряд з африканськими країнами, Іраком, Іраном, Китаєм, Індією та Венесуелою, яка виявилася на останньому, 162 місці.

Найвищим рівень економічної свободи України був у 2011 і 2012 рр., проте за всю свою історію країна жодного разу не покидала групу найбільш економічно невільних країн. Сусідами по рейтингу України є Пакистан (129), Туніс (130) і Таджикистан (132).

Традиційно, всесвітній рейтинг економічної свободи очолили Гонконг і Сінгапур. Польща до 2004 р. перебувала в третій групі, а після цього піднялася до рівня переважно вільних країн, де знаходиться й зараз. Однак її позиції погіршилися: з 59 по 77 місце в рейтингу.

Зразком серед пострадянських країн є Естонія, яка знаходиться в економічно найбільш вільній групі з 2000 року. А стартувала вона в рейтингу з другого квартиля (переважно вільні країни) в результаті ліберальних реформ, проведених в 90-і роки.

А за підсумками опитування українських підприємців Хмельницький очолив рейтинг міст України зі сприятливості бізнес-клімату.

У категорії міст з найбільш сприятливими умовами для ведення бізнесу також потрапили Івано-Франківськ, Львів, Вінниця, Тернопіль і Чернігів.

Київ опинився в групі міст з низьким індексом конкурентоспроможності (21 місце), куди також увійшли Черкаси, Полтава, Запоріжжя, Одеса і Херсон.

Підприємці в регіонах найчастіше вказували на такі перешкоди ведення бізнесу як: високі податки (34%), низький споживчий попит (32,5%), дефіцит кваліфікованої робочої сили (32%), нестача фінансових коштів (22%).

Нагадаємо, Івано-Франківськ зайняв перше місце в рейтингу кращих міст для ведення бізнесу в Україні за версією Forbes. Серед перших у рейтингу видання також — Вінниця та Львів, а столиця займає четверте місце.

Як писали раніше Investory News, Київ — серед найкращих міст для фрілансерів в рейтингу займає 25 місце. А в п’ятірку кращих міст для фрілансерів за версією Carphone Warehouse увійшли Остін (штат Техас, США), Чіангмай (Таїланд), Берлін (Німеччина), Барселона (Іспанія) та Мельбурн (Австралія).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram