Новини
20 Серпня 2020
964

Україна передала порт Ольвія в концесію катарській компанії

Протягом 35 років експлуатації QTerminals інвестує в порт 17,3 мільярда гривень

Морський спеціалізований порт “Ольвія” у Миколаєві перейшов у концесію катарській компанії QTerminals. Про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій на своїй сторінці у Facebook.

“Концесіонер проекту — потужна катарська компанія QTerminals, яка управляє найбільшим торговим портом Катару — Хамад вартістю понад $7 млрд, інвестує в розвиток порту на першому етапі близько 3,4 млрд грн”, — розповів міністр.

Він також додав, що за 35 років концесії планується залучити 17,3 млрд грн інвестицій. Це перша пряма катарська інвестиція, друга за обсягом після “Криворіжсталі” і одна з найбільших прямих іноземних інвестицій в портову галузь України за всю історію незалежності.

Головні умови договору наступні:

• щорічний концесійний платіж складе 80 млн грн, що в 16 разів більше, ніж прибуток порту за 2019 р.;

• концесіонер зобов’язується забезпечити обсяги перевалки вантажів не менше 2,55 млн тонн на рік;

• місто Миколаїв отримає 80 млн грн на поліпшення інфраструктури;

• планується побудувати новий зерновий термінал на території порту й універсальний перевалочний комплекс;

• у перші шість років концесії QTerminals гарантує зберегти робочі місця та забезпечити гідною зарплатою працівників.

Ольвія став другим українським портом, відданим в концесію. 26 червня в концесію передали Херсонський морський торговельний порт, компанія-концесіонер ТОВ “Рісоіл-Херсон” інвестує в розвиток порту близько 300 млн грн.

Владислав Криклій повідомив також, що морський порт “Чорноморськ” стане наступним об’єктом, який буде переданий у концесію.

“Сьогодні оголошено старт концесійного проекту в порту “Чорноморськ”. Вже оголошений конкурс на відбір консультантів для підготовки ТЕО і тендерної документації”, — написав він.

Нагадаємо, компанія DP World (ОАЕ), що оперує 123 логістичними та транспортними підприємствами в 54 країнах, оголосила про придбання 51% акцій Контейнерного термінала ТІС (порт Південний).

Раніше Investory News писали, що портовий оператор DP World починає працювати в Україні через придбання контролю в TIS Container Terminal Україна.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram