Новини
17 Лютого 2021
641

Україна оновила рекорд з імпорту томатів

Найбільше минулого року постачання нарощував Іран, доставляючи продукцію через Азербайджан

За підсумками 2020 року Україна наростила імпорт тепличних томатів, оновивши попередній рекорд, встановлений роком раніше, повідомляє EastFruit.

За даними аналітиків компанії, за 2020 календарний рік імпорт тепличних помідорів зріс на 21% і досяг рекордних 86,7 тис.тонн. “Враховуючи збільшення вартості помідорів, зростання імпорту в грошовому вираженні було ще більш істотним і досягло 56%. Всього на імпортні томати українські імпортери витратили понад $77,6 млн”, — йдеться у повідомленні.

Додається, що з урахуванням стандартних торгових націнок українські споживачі торік витратили на тепличні помідори імпортного виробництва близько 4 млрд грн (приблизно $145 млн).

Минулого року Туреччина поставила в Україну 68,6 тис. тонн тепличних томатів або 79% від усього українського імпорту. При цьому роком раніше частка Туреччини у постачаннях досягала 90%.

Найбільше у 2020 році постачання в Україну нарощував Іран, поставляючи продукцію через Азербайджан. За рік обсяги зросли більш ніж у вісім разів.

Майже в чотири рази збільшився експорт тепличних помідорів з Білорусі. У три з половиною рази зросли постачання тепличних томатів з Польщі — країна вперше за сезон поставила в Україну понад 10 тис. тонн помідорів.

Як зазначив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та аналітик EastFruit Андрій Ярмак, ці країни мають перевагу перед Україною у вигляді теплого клімату або дешевих енергоносіїв, що дозволяє виростити в тепличних умовах низьку за вартістю продукцію.

“Природно, що в таких країнах, як Туреччина, де клімат набагато м’якше й витрати на обігрів теплиць або мінімальні, або взагалі дорівнюють нулю, собівартість вирощування тепличної продукції набагато нижча. А ціна й надалі відіграє найважливіше значення для небагатого українського споживача, що і є головною причиною чимраз більшого обсягу імпорту”, — пояснює експерт.

Нагадаємо, за підсумками 2019 року Україна посіла 2 місце зі 123 країн за обсягами імпортованої органічної продукції до ЄС, піднявшись на дві сходинки, проти попереднього року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram