Новини
21 Січня 2021
1 026

UHRA: У 2020 році дві третіх українських готелів скоротили виторг на понад 40%

Повернення показників на “докризовий” рівень можливе лише через декілька років

Близько третини українських готелів минулого року скоротили валовий виторг на 40-60%, порівнюючи з результатами 2019 року. Ще для 30% готелів втрати перевищили 60%, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на опитування Асоціації готелів та курортів України (UHRA).

Зазначається, що 21% готелів зафіксували скорочення виторгу на 25-40%. При цьому лише 4% опитаних відзначили зростання показника, який у 3% готелів залишився на рівні попереднього року.

При цьому більше ніж половина опитаних готельєрів (57%) вважають, що повернення показників на рівень 2019 року стане можливим лише у 2022 році. Водночас близько 23% готельєрів очікують цього вже у 2021 році, 20% — у 2023-му та пізніше.

За результатами дослідження асоціації, 75% опитаних готелів вимушені були скоротити кількість персоналу минулого року: чверть респондентів звільнили 10-20% співробітників, 33% — близько 20-40% і понад 15% готелі скоротили більше ніж 40% персоналу. Водночас 22% готелів вдалося зберегти чисельність співробітників, і лише 3% найняли додатковий персонал через збільшення попиту.

“Готельєри були змушені вжити заходів для забезпечення роботи своїх об’єктів в умовах пандемії”, — зазначив керівник напряму міжнародних відносин UHRA Іван Лунь. І додав, що дві третіх опитаних знизили ціни на свої послуги, 63% — розпочали роботу над підвищенням якості послуг: ремонт, оновлення стандартів, зміна комплектації. Близько 33% респондентів також почали впроваджувати й оновлювати цифрові та маркетингові інструменти.

Крім того, близько 27% операторів запровадили додаткові послуги у своїх готелях, зокрема здачу приміщень під коворкінги та офіси, ще 7% — перепрофілювали деякі зони під приміщення з азартними іграми.

За даними UHRA, 55% готелів не мають активних банківських кредитів. Водночас близько 10% готельєрів зуміли домовитися з банками про перегляд кредитних угод, ще 9% перебувають у стані переговорів, а 6% опитаних не змогли домовитися з банківськими установами.

Найбільш дієвими та очікуваними заходами з боку уряду для підтримки готельної галузі готельєри назвали компенсацію зарплати на період локдауну (76% опитаних), звільнення від земельного податку та податку на нерухомість (60%), зниження ПДВ для готелів (44%), скасування туристичного збору до кінця року (36%), компенсацію відсотків за банківськими кредитами (13%).

Крім того, більше ніж половина (66%) готельєрів виступають за ефективний держконтроль за поширенням вірусу, тестування та вакцинацію замість обмеження роботи бізнесу й закриття кордонів.

Загалом, згідно з опитуванням, 70% готелів планують продовжувати роботу, попри карантинні обмеження. Ще 20% мають намір обмежити під час карантину деякі послуги та служби готелю. Близько 7% опитаних зазнають значних збитків і планують закрити готелі, а 2% респондентів перебувають у процесі продажу бізнесу.

В опитуванні асоціації взяли участь 122 готелі переважно категорії “три зірки” із середнім номерним фондом у 72 номери. При цьому дві третіх респондентів — готелі з великих міст і обласних центрів.

Раніше Investory News писали, що відомі світові готельні мережі почали здавати номери для працівників на віддаленій роботі. У HotelsByDay таким чином підскочив на 900% попит на денні апартаменти.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram