Новини
20 Травня 2022
520

Угорська MOL готується до відмови від російської нафти

Одна з найбільших компаній Угорщини реорганізує заводи аби переробляти лише неросійську нафту

Угорська енергетична група MOL, яка є однією з найбільших у Східній Європі, розпочала підготовку до модернізації, що дозволяє трьом її нафтопереробним заводам переробляти виключно неросійську нафту, повідомляє єПравда.

Зараз Угорщина є країною, яка блокує шостий пакет санкцій ЄС проти росії. У пакет має увійти нафтове ембарго. Через опозицію Угорщини посли так і не домовилися про подальші санкції блоку на останній зустрічі.

Уряд прем’єра Орбана заявляє, що підпише ембарго лише якщо країна отримає виняток на трубопровідну нафту, адже вона не має виходу до моря, а нафтопереробні заводи поки що не можуть обробляти легкий сорт Brent. Там кажуть, що на модернізацію енергосистеми потрібно €18 млрд і хочуть, щоб ЄС допомагав із цим фінансово.

MOL, який частково належить угорському уряду, оцінив модернізацію своїх НПЗ у €700 млн, проте процес може тривати кілька років, адже здійснювати його доведеться без зупинки роботи цих заводів.

Хоча MOL ще не розпочала переобладнання, компанія попросила своїх інженерів підготуватися до перспективи того, що у майбутньому російської нафти в системі більше не буде.

Раніше компанія витратила десятиліття та мільярди доларів на інфраструктуру для переробки більш важкої, але дешевшої російської нафти типу Ural.

Нагадаємо, що прибутки Нафтогазу за минулий рік становлять 12 мільярдів гривень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram