Новини
10 Березня 2020
784

Угода на $4 мільярди: Blackstone веде переговори з девелоперською компанією SOHO China

Інвестиційна нерухомість SOHO China у червні минулого року була оцінена в $8,78 мільярда

Американська приватна інвестиційна компанія Blackstone Group Inc веде неофіційні переговори про те, щоб укласти приватну угоду з однією з найбільших будівельних компаній Китаю SOHO China Ltd на суму $4 млрд, повідомляє Reuters.

За словами джерел, обізнаних на цю тему, Blackstone веде переговори з SOHO China ще з початку лютого цього року. Американська фірма запропонувала 6 гонконзьких доларів (HK$), тобто $0,77 за акцію, щоб вивести компанію в приватну власність.

Ціна являє собою майже 100% премії до середньої ціни HK$3,03 ($0,39) акцій SOHO China.

Акції SOHO China підскочили на 39,9% до HK$4,17 ($0,54) за папір після фінансового звіту компанії.

Очікується, що подробиці приватизації SOHO China, який заснували в 1995 р. подружжя та співвласники Чжан Синь і Пан Шиї, будуть уточнені в найближчі тижні.

За інформацією агенції, Blackstone також візьме на себе борг SOHO China, який станом на кінець червня 2019 р. складав 32,68 млрд юанів ($4,7 млрд) на кінець червня 2019 р.

“Цей крок демонструє впевненість Blackstone в другій за величиною економіці світу в умовах пом’якшення ринку нерухомості та уповільнення економічного зростання”, — пише Reuters.

Нью-йоркський гігант з управління альтернативними активами — давній фахівець з нерухомості. У вересні він зібрав $20,5 млрд в найбільшому у світі фонді нерухомості. У 2018 р. він зібрав $7,1 млрд для свого найбільшого в історії фонду нерухомості в Азії.

Очікується, що сектор оренди офісів у Китаї опиниться під загрозою через економічні наслідки нового спалаху коронавірусу, хоча опитування показали, що більшість інвесторів і досі очікують швидкого відновлення цього сектора.

Інвестиційна нерухомість SOHO China станом на кінець червня минулого року була оцінена в $8,78 млрд.

Девелопер почав продавати основні комерційні активи минулого року, оскільки його засновники прагнули змістити акцент на зарубіжні ринки. Серед продажів було вісім офісних проектів в Пекіні та Шанхаї. Blackstone був одним із покупців.

Пен і Чжан володіють 63,93% акцій SOHO China і планують зберегти невелику частку після будь-якого результату угоди з Blackstone.

Як пише агенція, Blackstone відмовився від коментарів. SOHO China не відповідає на запити про коментарі.

На фото: Пан Шиї (зліва) та Чжан Синь

Компанія SOHO China, відома своїми унікальними, сучасними розробками та знаменитою командою менеджерів. Вона стала публічною в Гонконзі у 2007 р., коли китайські компанії з нерухомості вийшли на ринки, щоб профінансувати розширення в тодішньому секторі, який стрімко розвивається.

Акції під час IPO коштували HK$8,3 ($1,07) за папір, але вони впали до мінімуму в HK$1,006 ($0,13) під час світової фінансової кризи у 2008 р.

Пан Шиї, відомий своєю відвертістю про ринок нерухомості, часто з’являвся в модних журналах та інших ЗМІ разом з Чжан Синь, яка працювала в Goldman Sachs на початку 1990 рр.

SOHO China змінила свою бізнес-модель у 2012 р., щоб підтримувати більш стабільний потік доходів від оренди, а не від продажу нерухомості, але це призвело до зниження базового прибутку.

Чистий прибуток компанії за перші шість місяців 2019 р. склав 565 млн юанів ($81,36 млн), що на 48% менше, ніж за той же період роком раніше.

Китайські інвестиції в нерухомість Blackstone охоплюють $1,25 млрд, сплачених за Mapletree Business City Shanghai та VivoCity Shanghai.

Нагадаємо, Blackstone Group Inc отримала $3,4 млрд від інвесторів для свого першого фонду, призначеного для інвестицій у сфері охорони здоров’я, націленого на суму $4,6 млрд.

У минулому році компанія також заявила, що планує придбати американські промислові склади у компанії з управління нерухомістю та інвестиціями Colony Capital Inc за $5,9 млрд, щоб отримати вигоду з нині популярної електронної комерції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram