Новини
30 Серпня 2019
797

Uber і Lyft витратять $60 мільйонів на підтримку незалежних підрядників

Компанії мають намір домовитися з губернатором штату і профспілками про новий закон

Фото: Flickr/Eilvert Barnes

Сервіси таксі Uber і Lyft заявили, що витратять на виборчі бюлетені в Каліфорнії $60 млн, якщо не зможуть домовитися з законодавцями та профспілками про збереження існуючих умов найму своїх водіїв, повідомляє Bloomberg.

За інформацією видання, компанії об’єдналися на фоні обговорення законодавцями штату законопроекту, через який буде важче класифікувати працівників, як незалежних підрядників, а не співробітників.

Як співробітники вони мають право на більший захист з боку держави, в тому числі це стосується заробітної плати та допомоги. Але компанії говорять, що така класифікація переверне їх бізнес-модель, яка заснована на гнучкості умов роботи водіїв.

“Ми як і раніше зосереджені на досягненні угоди й впевнені, що в разі необхідності доведемо це питання до відома виборців”, — заявив директор з комунікацій Lyft Адріан Дурбін.

Компанії мають намір домовитися з губернатором штату Гевіном Ньюсом і профспілками про новий закон, який встановлює окремі правила для водіїв. Поки неясно, чи буде це поширюватися на інші компанії, наприклад, на Postmates або DoorDash, які займаються доставкою їжі.

Каліфорнійське відділення Американської федерації праці, яка виступила спонсором цього законопроекту, заявило, що буде боротися з виборчими бюлетенями.

“Ми зустрінемо абсурдні витрати компаній на політику енергійної кампанії під керівництвом робітників, щоб перемогти цю міру і забезпечити працівників правом на гарантовану зайнятість та правом на створення профспілки, якої вони заслуговують відповідно до закону”, — сказав представник федерації Стів Сміт.

Компанії погодилися встановити базову погодинну заробітну плату для водіїв у $21. Також вони готові платити до фонду, куди водії могли б звернутися для отримання пільг, і до організації переговорів в рамках галузі. Представники Uber і Lyft стверджують, що це дозволило б водіям, які працюють в різних компаніях, вести колективні переговори.

Текст для виборчого бюлетеня, який пропонують компанії, не публікувався, але представники Uber сказали, що компанії вже планують внести гроші на рахунок кампанії.

Законопроект розглянуть в комітеті Сенату штату сьогодні, 30 серпня. У разі його прийняття, пише видання, він стане найсуворішим щодо класифікації працівників в країні та потенційно створить прецедент для інших штатів, що посилить тиск на компанії.

Нагадаємо, компанія Uber Advanced Technologies прийняла рішення про звільнення близько 400 співробітників, або близько третини свого маркетингового управління у світі. Адже за перший квартал 2019 р. компанія отримала збитки в розмірі $1,01 млрд.

А от таксі-сервіс Lyft повідомив про рекордний щоквартальний дохід у другому кварталі 2019 р. після закриття торгів в середу, 7 серпня. Компанія заробила $867,3 млн, що на 72% більше, ніж за аналогічний квартал рік назад.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram