Новини
6 Жовтня 2020
882

Uber і Lyft витратять $100 мільйонів на боротьбу із законом про робочі місця

Класифікація найманих водіїв як співробітників призведе до скорочення штату на 76%

Uber Technologies Inc і LYFT витратять сукупно понад $100 млн на лобіювання скасування закону штату Каліфорнія, який вимагає від них класифікувати найманих водіїв як співробітників. Голосування відбудеться у листопаді, повідомляє Reuters.

Видання зазначає, що навіть така сума виглядає скромніше, ніж потенційні витрати на дотримання чинного закону. “Навіть при масштабному скороченні витрат, наприклад, при різкому скороченні штату водіїв, вони змушені будуть щорічно виплачувати понад $392 млн компенсацій і податків на зарплату працівникам”, – йдеться у повідомленні.

Так, згідно з розрахунком, виконаному Reuters на основі нещодавнього дослідження Корнельського університету в Сіетлі щодо заробітної плати водіїв, кожен хто працює повний робочий день, додатково обійдеться фірмі в середньому у $7,7 тис., враховуючи приблизно $4560 у вигляді щорічного податку на зарплату, що сплачується у Каліфорнії й до федерального бюджету, а також близько $3140 у вигляді щорічного страхування працівників, обов’язкового у цьому штаті.

“Такі витрати приведуть до сильного росту цін на послуги таксі, який зможуть компенсувати хоча б деякі з додаткових витрат, що водночас призведете до зниження попиту, але пом’якшить удар по чистому прибутку підприємств”, – йдеться у повідомленні.

Інші американські штати заявили, що слідом за Каліфорнією готові прийняти такі закони й у себе. Утім, закон поширюється не тільки на транспортні компанії, подібні Uber, Lyft, DoorDash, а й на інші, в основу бізнес-моделі яких закладено використання сил працівників, на кшталт водіїв або кур’єрів, які класифікуються як співробітники, що мають право на медичне страхування, страхування з безробіття й інші виплати.

На Каліфорнію припадає 9%, або приблизно $1,63 млрд за весь 2019 рік, від загального обсягу замовлень Uber на поїздки та доставку їжі. “Проте, Каліфорнія генерує незначну суму скоригованого прибутку до вирахування відсотків, податків, зносу й амортизації”, – заявив Uber у листопаді.

Lyft, яка працює тільки в Сполучених Штатах і не займається доставкою їжі, у серпні повідомила, що на Каліфорнію припадає близько 16% всіх поїздок компанії та на штат довелося $576 млн загального доходу за 2019 рік.

“Якщо закон не буде скасований, Uber доведеться скоротити штат водіїв у Каліфорнії на 76% до 51 тис. осіб, а також урізати їм зарплату, Lyft піде на аналогічний крок”, – зазначає видання.

Раніше Investory News писали, що через пандемію COVID-19 компанія Uber вимагає від усіх пасажирів носити медичні маски під час поїздок з початку травня, але тепер, ймовірно, наявність маски на обличчі доведеться ще й доводити за допомогою селфі. Компанія оголосила, що впроваджує у свій додаток для замовлення таксі функцію, яка дозволить пасажирам робити такі фото.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram