Новини
27 Жовтня 2021
604

У Запоріжжі затримали юнака, який створив фейкову копію додатку “Дія”

Користувачі платили за паспорти, сертифікати вакцинації від COVID-19, посвідчення водія тощо

Правоохоронці викрили 21-річного мешканця Запорізької області, який розробив фейкову версію додатку “Дія”, за допомогою якого користувачі створювали підроблені копії документів — паспорти, сертифікати вакцинації від хвороби COVID-19, водійські посвідчення тощо. Про це йдеться у повідомленні на сайті Офісу генерального прокурора.

Зазначається, що підозрюваний за грошову винагороду збував доступ до мобільного додатку через месенджер “Telegram”.

Фото: gp.gov.ua

Водночас у Міністерстві цифрової трансформації наголосили, що фейкова копія не мала нічого спільного із застосунком “Дія”, адже розробка не мала доступу до жодного з державних реєстрів. Під час першої перевірки такого застосунку можна викрити підробку.

“У рекламі чоловік вказував, що додаток допоможе неповнолітнім безперешкодно купувати алкоголь. Наразі правоохоронці вживають заходів для блокування усіх каналів розповсюдження фейкового додатка. Нагадуємо, що офіційний застосунок Дія можна завантажити лише у Play Market та App Store”, — зазначили у Мінцифрі.

За результатами обшуків у підозрюваного виявили та вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони й банківські картки. Йому загрожує до шести років позбавлення волі.

Водночас у генпрокуратурі нагадали, що  відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину та не може бути піддана кримінальному покаранню, допоки її вину не буде доведено в законному порядку й встановлено обвинувальним вироком суду.

Нагадаємо, незабаром в Україні свій офіс відкриє французька компанія з кіберзахисту Thales, яка спеціалізується на розробці високотехнологічної продукції для оборони та безпеки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram