Новини
2 Лютого 2022
447

У світі відмовилися добувати більше нафти всупереч проханням США

ОПЕК+ продовжить нарощувати видобуток на 400 тисяч барелів на добу у березні

Міністри ОПЕК+ на засіданні 2 лютого ухвалили рішення продовжити нарощувати видобуток нафти на 400 тисяч барелів на добу у березні, пише “Інтерфакс”. Експортери відмовилися видобувати більше палива всупереч проханням великих споживачів, таких як США та Індія, та рекордному зростанню цін на нафту.

Reuters повідомляє, що деякі члени об’єднання, яке виробляє 40% світової пропозиції нафти, важко виконують навіть поточні зобов’язання через низький рівень інвестицій в останні роки.

Нарощувати нафтовидобуток на 400 тисяч барелів на добу щомісяця країни-учасниці ОПЕК+ домовилися у липні 2021 року і з того часу жодного разу не змінювали цього рішення на регулярних зустрічах. Наступне засідання міністрів асоціації відбудеться 2 березня.

Великі імпортери нафти неодноразово зверталися до учасників ОПЕК+ з вимогою розширити план збільшення видобутку і підвищити доступність сировини над ринком, оскільки світові ціни на нього досягли рекордів останніми роками.

Об’єднання регулярно відмовляється від цієї пропозиції, пояснюючи своє рішення тим, що проблема дефіциту палива спричинена діями самих країн-споживачів. На думку членів ОПЕК+, енергокриза пов’язана з поганою організацією переходу Європи та інших держав на екологічніші види палива.

У листопаді 2021 року адміністрація президента США Джо Байдена провела переговори з великими споживачами, зокрема Японією, Південною Кореєю, Індією та Китаєм, і домоглася їхньої обіцянки використати нафту зі стратегічних резервів. Самі США також видрукували нафтову скарбничку. Ці заходи тимчасово знизили ціни на сировину, проте вже у січні вартість нафти марки Brent побила рекорд 2014 року, злетівши до $90 за барель.

Як писали раніше Investory News, ціни на нафту незначно зросли 10 січня на фоні перебоїв із постачанням у Казахстані та Лівії, а також побоюваннями зі швидким глобальним зростанням заражень Омікрон-варіантом коронавірусу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram