Новини
29 Березня 2021
740

У Суецькому каналі застрягло вісім суден з вантажем українських компаній

Серед вантажів — кукурудза, пшениця, залізна руда і металопродукція

Аварія контейнеровоза Ever Given в Суецькому каналі, що сів на мілину і заблокував рух суден, не вплинула на ритмічність відвантаження українського експорту, повідомляє прес-службу компанії Stark Shipping.

“Навантажені балкери з Китаю в Україну не ходять, а порожні суди приходять не з тих напрямків, які вимагають проходження через Суец”, — зазначив директор з розвитку компанії Андрій Соколов.

За його словами, імпорт балкерами в Україні (зокрема бокситів), які замиваються і потім стають під навантаження, теж проходять не через Суецький канал.

“Спостерігається вплив на підхід імпортних контейнерів, однак саме в Україні є запас із потужності контейнерних терміналів, і вони повинні легко впоратися зі сплеском імпорту після відновлення роботи каналу”, — розповіли в Stark Shipping.

За даними компанії, в “суецькому заторі” застрягло вісім суден з вантажем українських компаній, таких як Nibulon, Cargill, Metinvest, ArcelorMittal. Серед вантажів: кукурудза, пшениця, залізна руда і металопродукція. Більшість з них слідує в Китай. В цілому “підвисало” понад 680 тис. т українського експорту.

Згідно з даними Lloyd’s List, блокування каналу в глобальному розрізі щодня затримує товарів на суму майже $9,6 млрд на день або $400 млн на год.

Як повідомлялося, президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі в понеділок, 29 березня, заявив, що операція з розблокування Суецького каналу успішно завершена.

Ever Given сів на мілину в південній частині Суецького каналу близько 8:00 23 березня. Контейнеровоз довжиною 400 м розвернувся поперек каналу, чия ширина складає всього 350 м, і уперся в його стінки, перекривши судновий рух, а потім занурився носом у пісок. Як наслідок, по обидва боки від входу в канал скупчилися величезні черги.

Stark Shipping є одним із найбільших суднових агентів України й надає послуги в усіх українських портах, обслуговує понад 700 суднозаходів на рік, працюючи з міжнародними компаніями, які здійснюють свою діяльність у портах Чорного моря.

Як писали раніше Investory News, відтоді як контейнеровоз Ever Given сів на мілину, перекривши Суецький канал, ціни на морські перевезення зросли у декілька разів. Так, доставка контейнера з Китаю до Європи подорожчала у чотири рази.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram