Новини
3 Березня 2023
429

У січні експорт українських IT-послуг скоротився на 30%

Загальний експорт усіх послуг України також скоротився на 20,3%

За січень 2023 року експортна виручка IT-послуг скоротилася на 29,7% і принесла $528 млн, що на $223 млн менше проти грудня минулого року, повідомляє Львівській ІТ-кластер із посиланням на дані Національного банку.

Крім того, якщо порівнювати з 2022 роком, то обсяги ІТ-експорту першого місяця 2023 року менші на 17,4%, ніж в січні 2022 року. В доларовому еквіваленті це дорівнює $111 млн.

Негативні тенденції спостерігаються не лише в IT-сфері. Згідно з даними Нацбанку, загальний експорт усіх послуг України у січні скоротився на 20,3% і недоотримав $324 млн, порівнюючи з груднем 2022.

Комп’ютерні послуги все ще становлять значну частину в структурі експорту — 41,4%. Хоч це і на 5,6% менше, ніж у грудні минулого року. Це на 4% більше, ніж в аналогічний період 2022 року.

“Такі дані експорту, на жаль, передбачувані. Ще на початку року Кластер прогнозував, що перші наслідки блекаутів ми побачимо у I-II кварталі 2023 року. Якщо частина іноземних замовників схвалили взимку рішення вийти з українського ринку, то лише нині ми бачимо, як це впливає на обсяг експорту”, — зауважує CEO Львівського ІТ Кластера Степан Веселовський.

Водночас за його словами, є й інші питання, які негативно впливають на динаміку. Серед них — можливість виїзду за кордон чоловіків, які посідають ключові посади у компаніях для короткострокових бізнес-відряджень.

Нагадємо, у січні товарообіг України скоротився на 35%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram