Новини
28 Грудня 2021
634

У швидкому відновленні економіки США засумнівалися

Економісти знижують прогнози зростання ВВП США на фоні омікрон-штаму

Експерти почали знижувати свої прогнози щодо зростання американської економіки та засумнівалися у її швидкому відновленні від глобальної кризи та наслідків пандемії COVID-19. Приводом для перегляду прогнозів стало поширення омікрон-штаму коронавірусу. Через більш заразний штам більше працівників змушені брати лікарняні, споживачі залишаються вдома, а авіакомпанії змушені скасовувати сотні рейсів, повідомляє The Wall Street Journal (WSJ).

За оцінками консалтингової компанії Pantheon Macroeconomics, у першому кварталі 2022-го ВВП США зросте на 3% замість очікуваних 5%. Своєю чергою Moody’s Analytics знизили свій прогноз з 5,2% до 2,2%.

Раніше в грудні глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Джером Пауелл заявив, що поява омікрон-штаму та зростання заражень коронавірусом несуть ризики для американської економіки. За оцінками американського Мінпраці, інфляція у США у річному вираженні за підсумками листопада становила 6,8%. Це максимальне значення за 39 років — з 1982 року.

Зі свого боку, ФРС анонсувала швидке згортання допомоги економіці для стримування інфляції. Інвестори очікують, що регулятор скоротить викуп ринкових активів у грудні зі $120 до $90 млрд, щоб навесні розпочати підвищення відсоткової ставки.

В Україні тим часом міністерство економіки відкоригувало прогноз зростання ВВП країни на 2022 рік у бік більшої стриманості — 3,6% проти початкового прогнозу 3,8% наприкінці травня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram