Драйв
1 Грудня 2020
2 588

У пошуках талантів: Бізнесмени віддають перевагу працівникам, які обдаровані від природи

Цілеспрямованість і старання перестають бути головними якостями

Професор Університетського коледжу Лондона Чіа-Юнг Цай провела три дослідження й довела, що останнім часом більшість компаній віддають перевагу кандидатам, які мають талант від природи, а не є просто старанними та цілеспрямованими. Результати експериментів опубліковані в журналі “Personality and Social Psychology Bulletin”.

Автор зазначає, люди схильні вірити у те, що певні досягнення не можна пояснити тільки наполегливою працею, оскільки велику роль у цьому відіграє природний талант — і в декого він є, а в інших його немає.

Дослідниця провела три експерименти аби довести, наскільки це твердження є правильним і чи дійсно така упередженість впливає на процес найму співробітників або на процес прийняття рішення при інвестуванні.

У першому взяло участь 212 осіб з різним досвідом підприємницької діяльності — “новачки”, які склали 44% вибірки (люди, які мали початковий досвід підприємницької діяльності) й “експерти” — досвідчені підприємці, які створили свої компанії (56% вибірки).

Учасникам експерименту надали інформацію про деякого кандидата, на ім’я Чарльз. Відповідно до історії, він швидко поліпшив свій статус у компанії з переробки вторсировини завдяки розробці нових продуктів.

При цьому половині учасників показали профіль з деталями, які вказують на те, що Чарльз був “талановитою людиною від природи” (наприклад, “він був лідером з самого початку”), а іншій половині розповіли, що він був цілеспрямованою людиною (наприклад, “став лідером завдяки побудові важливих відносин”).

Далі учасникам дали прослухати однохвилинний аудіозапис — нібито ділову презентацію Чарльза, а після прослуховування попросили оцінити Чарльза за декількома факторами: ймовірність, з якою він досягатиме успіху надалі, продемонстровані ним навички, а також запитали, чи готові вони найняти Чарльза або інвестувати в його компанію.

У результаті автор експерименту з’ясувала, що вищі оцінки Чарльзу поставили ті учасники експерименту, які знали про нього як про “талановиту людину від природи”, а не “цілеспрямовану”.

При цьому більшою мірою симпатизували “талановитому від природи Чарльзу” саме учасники-експерти, тобто досвідчені підприємці, у яких є досвід у створенні та управлінні власними компаніями.

Щоб перевірити ці результати, дослідниця провела інший експеримент. У ньому взяли участь інші 383 особи. Вони виконували те саме завдання й отримали ті ж характеристики Чарльза. Експеримент показав, що більшу перевагу Чарльзу надають ті, хто знав про нього як про талановиту людину, а не цілеспрямованого кандидата.

У третьому дослідженні Чіа-Юнг Цай спробувала з’ясувати, наскільки люди цінують природні здібності й звеличують їх над іншими якостями. Для цього експерименту була набрана нова група з 294 осіб.

Учасникам показали 18 пар людей, які розрізнялися за п’ятьма ознаками, що пов’язані з підприємництвом: досвід керівництва (2, 5 або 8 років), навички управління (70, 80 або 90%), IQ (100, 130 або 160 балів), раніше залучений капітал ($50 тис., $100 тис. або $150 тис.) і наявність “природного таланту” проти “цілеспрямованості”.

Учасників попросили обрати, у чий бізнес вони інвестують. Після цього вони також повинні були розповісти, наскільки сильно вплинуло на їх рішення кожна з п’яти ознак.

Приблизно 60% учасників віддали перевагу підприємцю, який характеризувався як людина з природним талантом, а не цілеспрямований. При цьому в багатьох випадках вони готові були обрати навіть менш досвідченого кандидата.

Як зазначає Чіа-Юнг Цай, отримані результати потребують подальшого дослідження та перевірки. Однак вона наголошує, що ці висновки вже можна взяти до уваги, аби контролювати упередженість прийнятих рішень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram