Новини
30 Серпня 2022
446

У першому півріччі держбюджет через війну недоотримав 176 мільярдів гривень

Тим часом держзапозичення для покриття дефіциту і погашення боргу перевищили план на перше півріччя

Недонадходження окремих доходів державного бюджету в січні-червні 2022 року через повномасштабне вторгнення росії становлять щонайменше 176 млрд грн, заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

Він зауважив, що згідно з підсумками першого півріччя план доходів загального фонду держбюджету невиконаний на 28 млрд грн або 4,7%. За цих обставин зріс і податковий борг суб’єктів господарювання (без урахування митних платежів) на 23 млрд грн або 28%.

“За оцінкою Рахункової палати, через війну, розв’язану росією, держбюджет у першому півріччі недоотримав щонайменше 176 млрд грн доходів. Зокерма шляхом скорочення імпорту, ВВП, прибутків підприємств і робочих місць — 104 млрд грн. Крім цього, через зміни до податкового і митного законодавства, внесені впродовж першого півріччя з метою відновлення та стимулювання господарської діяльності в умовах війни, до держбюджету не надійшло 72 млрд грн. Втрати доходів вдалося частково компенсувати завдяки надходженню міжнародної фінансової допомоги та стримуванню відшкодування ПДВ”, — зазначив Пацкан.

Він підкреслив, що, за оцінкою Мінекономіки, через російську агресію економіка України у січні-червні скоротилася на 28,5%. Від пошкоджень і руйнувань об’єктів господарювання окремих галузей економіки прямі збитки станом на 13 червня становили майже $48 млрд або 1,4 трлн грн, що значно скоротило доходи держбюджету.

За словами голови Рахункової палати, для влади пріоритетними залишаються оборонна і соціальна сфери. Так, у січні-червні цього року третину видатків державного бюджету спрямували на оборону, а п’яту частину — на соціальний захист.

Щодо видатків загального фонду державного бюджету, то вони проведені на 264 млрд грн або 21% менше плану. Майже дві третини невиконання плану загалом становили видатки на оплату праці з урахуванням грошового забезпечення військовослужбовців, соціальні виплати і на закупівлю, ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання.

Пацкан зауважив, що у березні-квітні для забезпечення обороноздатності країни уряд скоротив видатки і кредитування за 401-ю бюджетною програмою на суму 165 млрд грн, спрямувавши їх до резервного фонду держбюджету. Зокрема ухвалені Кабінетом Міністрів рішення стосувалися Пенсійного фонду, освіти, культури, будівництва, ремонту і реконструкції об’єктів інфраструктури. Видатки на обороноздатність, безпеку держави і заходи з охорони здоров’я за 91-ю бюджетною програмою не скорочувалися.

Державні запозичення для покриття дефіциту і погашення боргу перевищили план на перше півріччя і становили майже половину усіх надходжень загального фонду, додав голова Рахункової палати.

“Основним кредитором державного бюджету на внутрішньому ринку державних запозичень став Національний банк, який придбав дві третини розміщених у першому півріччі цього року ОВДП на суму 225 млрд грн. Від державних зовнішніх запозичень Україна отримала 217 млрд грн. Ці кошти надали міжнародні фінансові організації та країни-партнери”, — підкреслив Пацкан.

Нагадаємо, в межах держбюджету-2023 створять Фонд оперативного відновлення.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram