Новини
1 Квітня 2021
593

У першому кварталі товарообіг України збільшився на 12%

Зростання експорту до ЄС становить плюс $17,9 мільярда за вказаний період

Товарообіг України у першому кварталі 2021 року проти аналогічного періоду минулого року зріс на 12,13% — до $28,8 млрд. Про це свідчать дані Державної митної служби.

За словами заступника міністра економіки, торгового представника України Тараса Качки, українська економіка відновлюється. “Гарна новина — експорт росте. Перший квартал приніс $13,75 млрд, що на 12,03% більше, ніж у перший квартал минулого року”, — зазначив він на своїй сторінці у Facebook.

І додав, що також зростає імпорт і не тільки через зростання вартості палива. Стає більше імпорту споживчих промислових товарів (групи 84, 85, 90). І що найголовніше — переважає кількість автомобілів (87 група).

“Споживачі готові витрачати. Це означає більше зібраних податків. Але це також і мінус у нашому торговому балансі, динаміка якого поки випереджає минулий рік. І більше викидів у наших містах”, — додав він.

За словами Качки, зростання експорту до ЄС становить +$17,9 млрд за перший квартал цього року, якщо порівнювати з першим кварталом минулого року. “Експорт до Китаю й надалі зростає величезними темпами: у першому кварталі цього року проти першого кварталу-2020 зростання становить 55,3%, — наголосив він. — І з Китаєм, і з ЄС скорочуємо від’ємне сальдо”.

Водночас при зростанні товарообігу з Польщею на 16% імпорт й експорт знаходяться в паритеті. Головна рушійна сила експорту — це руда та чорні метали, на які зростають і ціни, і попит. “І ця тенденція збережеться”, — написав Тарас Качка.

При цьому на 50%, якщо порівнювати з першим кварталом 2020 року, зріс експорт меблів — до $247,4 млн.

Раніше Investory News писали, що з початку 2020 року Україна збільшила товарообіг на $750 млн. Серед найбільш імпортованих — мінеральні палива, нафта, котли, електромашини та їх обладнання.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram