Новини
16 Квітня 2021
682

У першому кварталі економіка Китаю зросла на рекордні 18,3%

До кінця року показник може знизитися разом з експортним попитом та інвестиціями в нерухомість

Темпи зростання ВВП Китаю у першому кварталі 2021 року досягли безпрецедентних 18,3%, йдеться у повідомленні державного статистичного управління Китаю.

За аналогічний період минулого року економіка країни знизилася на 6,8%. В останньому кварталі 2020 року цей показник становив 6,5%, що відповідало аналогічного періоду 2018 року.

Як зазначає The New York Times, глобальний попит на комп’ютери та відеоплеєри, які виробляє Китай, стрімко зростає відповідно тому, як люди працюють з дому. “Цей попит зберігається, оскільки американці за допомогою стимулювальних чеків прагнуть витрачати гроші на меблі, електроніку та інші товари, вироблені на китайських фабриках”, — зазначає видання.

Однак експорт й інвестиції в нерухомість могли забезпечити зростання Китаю тільки до нинішнього моменту, тепер Китаю доведеться змусити своїх споживачів повернутися до рівня витрат до пандемії.

За прогнозами економістів, попит на китайський експорт ослабне наприкінці року. Китайська влада перейшла до стримування перегріву на ринку нерухомості та у корпоративному секторі, де деякі компанії запозичили більше за кошти, що мають.

“Багато економістів шукають ознаки ширшого відновлення економіки, яке менше залежить від експорту й уряду, а більше – від китайських споживачів”, – зазначає NYT.

Споживачі ще не готові до витрат, а влада швидко вводить нові блокування у випадку загрози епідемії, завдаючи шкоди малому бізнесу, а також його клієнтам. У лютому влада скасувала плани поїздок мільйонів трудових мігрантів додому, на місячний Новий рік, найбільше свято в Китаї.

“Стратегія Китаю щодо боротьби з COVID полягала у тому, щоб знищити його, коли він знову з’явиться, але, схоже, існує багато добровільного соціального дистанціювання, і це впливає на послуги”, – зазначив головний економіст з Азійсько-Тихоокеанського регіону S&P Global Шон Роуч. За його словами, це стримує нормалізацію.

“Сім’ї продовжують економити завдяки скороченню витрат більше, ніж до пандемії”, — зазначає дослідник азійської економіки в Оксфордській економічній школі Луїс Куйс. Він розглядає заощадження домашніх господарств як показник того, чи готові китайські споживачі розпочати витрачатися після декількох місяців перебування вдома.

“Усе більше людей, схоже, не йдуть до кінця з точки зору витрат. Все ще існують затяжні побоювання з приводу COVID, але, можливо, є також заклопотаність з приводу загальної економічної ситуації”, — зазначив він.

Багато китайських сімей минулого року взяли на себе більше боргів, щоб купити нерухомість і покрити свої витрати під час пандемії. Китай значною мірою позбавлений системи соціального захисту, яку надають чимало заможніх країн, і деяким сім’ям доводиться вкладати заощадження у витрати на медицину та охорону здоров’я.

На відміну від більшості розвинених країн Китай не субсидує своїх споживачів. Замість того аби робити прямі заохочувальні виплати, щоб надати поштовх економіці, Китай наказав державним банкам кредитувати бізнес і запропонував податкові знижки.

За даними китайського Держстату, роздрібні продажі споживчих товарів зросли у першому кварталі на 33,9% проти аналогічного періоду минулого року: в сільській місцевості на 29,4%, у містах — на 34,6%.

Продажі товарів онлайн збільшилися на 29,9%. При цьому останніми роками споживчий ринок Китаю демонстрував зниження темпів зростання роздрібних продажів: 2018 року вони зросли на 9%, 2019-го — на 8%, а 2020-го — на 3,9%.

Завдяки внутрішньому споживанню забезпечується понад половина економічного зростання Китаю.

Раніше Investory News писали, що за час пандемії китайські компанії подорожчали на трильйони доларів. Експерти називають 2020 рік надзвичайно успішним для КНР.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram