Новини
25 Травня 2020
1 207

У перегонах за першість: Pfizer витратить $1 мільярд на якнайшвидше створення вакцини

Вже навіть проводять клінічні випробування і планують розпочати вакцинацію восени

Генеральний директор Pfizer Альберт Бурла поставив перед своїми підлеглими завдання, яке здається нереалістичним. Він має намір створити вакцину проти коронавірусу вже цієї осені й готовий витратити на це $1 млрд, пише Forbes.

В середині березня Бурла проводив у WebEx відеоконференцію з керівниками дослідницьких груп, що займаються розробкою і виробництвом вакцин. Дослідники повідомили топ-менеджеру, що мають намір зробити все можливе, щоб вакцина стала доступною якомога швидше. Вона може бути готова у 2021 р.

Однак, Бурла попросив учених постаратися створити вакцину якомога раніше. Таким чином, фахівці Pfizer розробили експериментальну вакцину проти коронавірусу у співпраці з німецькою компанією BioNTech.

4 травня в Балтіморі перша група здорових американців, які добровільно погодилися брати участь в клінічних випробуваннях, пройшла вакцинацію.

Бурла 25 років будував кар’єру у Pfizer, поки у 2019 р. не зайняв крісло генерального директора. Останнім часом конгломерат, продажі якого у 2019 р. склали $51,8 млрд, поступово став відходити від виробництва недорогих біоаналогів запатентованих препаратів і споживчих товарів на зразок ліки Advil і бальзаму для губ Chapstick. Замість цього Pfizer почав приділяти більше уваги високоризиковим і високоприбутковим розробкам нових препаратів.

Останні чотири місяці стали для Альберта Бурли справжнім випробуванням, низкою зльотів і падінь. У перегонах за створення вакцини Pfizer змагається з більшістю найбільших фармацевтичних компаній світу, зокрема Johnson & Johnson, Sanofi, AstraZeneca і Roche.

Деякі експерти вважають, що його задум — розробити ефективну вакцину всього за кілька місяців — нереалістичний. Але сам Бурла непохитний. Він доручив сотням учених вивчити наявні та експериментальні ліки Pfizer, щоб знайти потенційно придатну терапію.

З самого початку він офіційно дозволив підлеглим спілкуватися й обмінюватися службовою інформацією зі співробітниками конкурентних компаній. Це нечувано у світі фармацевтичних гігантів, в якому практично вся інформація міститься за завісою таємниці, пише видання.

Бурла також передав частину виробничих потужностей Pfizer в розпорядження невеликих біотехнологічних компаній. Крім того, зараз він веде переговори про початок виробництва великих партій експериментальних вакцин, розроблених фахівцями з інших фармкомпаній.

На фото: генеральний директор Pfizer Альберт Бурла/ Zach Gibson

Як підготовчі заходи фармацевтичний гігант вже зараз перерозподіляє виробничі потужності на чотирьох заводах, щоб до кінця року виробити 20 млн доз вакцини, а у 2021 р. — ще сотні мільйонів. Альберт Бурла каже, що до кінця року Pfizer готовий витратити $1 млрд на розробку та виробництво вакцини проти COVID-19.

Всупереч тому, що зусилля по створенню вакцини привертають до себе найбільшу увагу громадськості, Pfizer не планує обмежуватися тільки ними. Цього літа компанія має намір почати клінічні випробування нового противірусного препарату для лікування COVID-19.

Крім того, вона проводить дослідження, метою якого стало перепрофілювання її популярного препарату для лікування ревматоїдного артриту Xeljanz. Вчені хочуть з’ясувати, чи допомагають ці ліки пацієнтам з коронавірусом, що знаходяться на пізній стадії захворювання.

Водночас Бурла прийняв рішення інвестувати в проект $1 млрд, щоб вакцина, якщо вона доведе свою ефективність, стала доступна вже цієї осені. Якщо все піде за планом, Pfizer також доведеться виплатити BioNTech додаткові $563 млн.

Підхід Pfizer унікальний тим, що компанія в рамках клінічних випробувань тестує відразу чотири вакцини на основі різних матричних РНК та антигенів-мішеней, які повинні викликати певну імунну реакцію. На початку клінічних випробувань передбачається протестувати чотири вакцини в різному дозуванні на 360 добровольцях з США і 200 добровольцях з Німеччини. В кінцевому підсумку в клінічних випробуваннях візьмуть участь близько 8 тис. осіб.

Клінічні випробування в США організовані таким чином, що вчені можуть швидко припинити тестування будь-яких з чотирьох вакцин, якщо дані про імуногенність покажуть, що з її допомогою не виробляється кількість антитіл, достатніх для захисту організму від COVID-19.

Експерти сумніваються в тому, що до осені Pfizer вдасться забезпечити масову вакцинацію вразливих верств населення. Завідувач однієї з лабораторій Пенсільванського університету Дрю Вайсман раніше працював з вченими з BioNTech над створенням вакцини на основі матричної РНК для лікування інфекційних захворювань. Він зазначив, що ніхто не знає, чи може вакцина на основі матричної РНК успішно використовуватися для профілактики інфекційних захворювань.

Керівник відділу досліджень і розробок вакцин у Pfizer Кетрін Янсен вважає, що до липня у Pfizer і BioNTech з’явиться чіткіше уявлення про те, яку з чотирьох вакцин можна назвати найбільш перспективною. Ближче до липня, за її словами, фахівці зрозуміють, чи впораються вони з поставленим завданням в такі стислі терміни. Швидше за все, далі будуть проводитись клінічні випробування лише однієї або двох найбільш перспективних вакцин.

Як писали раніше Investory News, British American Tobacco, виробник сигарет Dunhill і Lucky Strike працює над створенням потенційної вакцини від спричиненої коронавірусом хвороби COVID-19 з використанням протеїнів, які дістаються з тютюнового листя.

Нагадаємо, стартап Karius, який може знаходити інфекційні захворювання швидше та ефективніше, ніж це робиться за допомогою стандартних медичних аналізів, в останньому раунді залучив фінансування $165 млн. Компанія планує використати кошти на розробку тестів для виявлення РНК-вірусів, такі як коронавірус COVID-19.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram