Новини
6 Січня 2021
909

У Норвегії електромобілі займають більш ніж половину ринку нових машин

Влада країни звільнила власників електричних авто від всіх податків, що збираються з водіїв машин з ДВЗ

Країна північних нафтовиків має за мету припинити у 2025 році продажі будь-яких нових автомобілів крім електричних. Минулий рік в цих планах став критичним, коли в Норвегії продали більше електромобілів, ніж автомобілів з ДВЗ і гібридних разом узятих і, що цікаво, найпопулярнішим електрокаром виявився зовсім не Tesla, повідомляє The Guardian.

Згідно зі звітом Норвезької дорожньої федерації (OFV), у 2020 році в країні частка електромобілів серед всіх придбаних нових автомобілів склала 54,3% — це світовий рекорд.

У 2019 році, для порівняння, частка електромобілів досягла 42,4%, а десять років тому становила примарні 1%.

Прогнозується, що у 2021 році частка електромобілів серед усіх проданих нових авто в Норвегії досягне 65% і ця північна країна стане першою у світі, де за рік не буде продано жодної машини на викопному паливі.

У Норвегії дуже сподіваються, що поставлена ​​мета буде виконана. На це натякає досить позитивна динаміка продажів електромобілів. Попит на них ріс місяць за місяцем, що підняло в грудні частку продажів “машин на батарейках” до 66,7% на ринку країни.

Всього у 2020 році в країні було продано 141,412 тис. нових автомобілів, з яких 76,789 тис. були повністю електричними. Цікаво зазначити, що електромобіль Tesla Model 3, який посідав у 2019 році перше місце за рівнем попиту, у 2020 році поступився головній позиції електромобілів Volkswagen. Спектр електромобілів Audi e-tron у вигляді спортивних позашляховиків і спортивних автомобілів минулого року виявився найбільш затребуваною у норвежців позицією.

У 2020 році в Європі продано понад 500 тис. повністю електричних автомобілів. У всьому регіоні також відзначається зростаючий попит на електромобілі, що змушує норвезьких продавців хвилюватися про недопоставки нової техніки.

Влада Норвегії позбавила власників електрокарів всіх податків, що збираються з власників машин з ДВЗ. Тож, норвежці без зволікання купують саме електромобілі.

Як писали раніше Investory News, у 2021 році в Норвегії інвестиції в нафтогазову галузь різко скоротяться. Зниження податків може полегшити фінансування нових проєктів нафтогазовими компаніями.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram