Новини
29 Жовтня 2021
587

У Німеччині зросла інфляція: Показник найбільший за останні 28 років

Ціни на енергоносії підвищилися на 18,6%, продовольчі товари — на 4,4%

У жовтні 2021 року у Німеччині значно зросли споживчі ціни, повідомляє Deutsche Welle. Рівень інфляції цього місяця, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого, за попередніми оцінками, становитиме 4,5%.

“Це найвищий показник за останні 28 років — із серпня 1993 року”, — повідомляє Федеральне статистичне відомство Німеччини у Вісбадені.

Зазначається, що ціни на енергоносії підвищилися на 18,6%. Продовольчі товари подорожчали в середньому на 4,4%, ціни на послуги зросли у річному відношенні на 2,4%.

Тим часом проти вересня нинішнього року споживчі ціни збільшилися на 0,5%.

У відомстві наголосили, що високі показники інфляції, які фіксуються в Німеччині з липня, пов’язані з низкою причин. Серед них — ефект від низьких цін 2020 року, особливо тимчасового зниження ставки податку на додану вартість, яке було введено минулого року для підтримки економіки на фоні пандемії, а також ціни на нафтопродукти, які перебували на низькому рівні.

Крім того, експерти вказали на введення в січні 2021 року збору за викиди вуглекислого газу (CO2), що утворюється під час спалювання дизельного палива, бензину, мазуту та природного газу обсягом €25. Це призводить до зростання цін на енергоносії.

Нагадаємо, минулого року Німеччина затвердила найбільшу антикризову програму в історії країни. Бундесрат схвалив її в екстреному порядку.

А ще країна, попри економічні наслідки пандемії коронавірусу, зробила рекордний внесок до спільного бюджету ЄС, перерахувавши до Брюсселя близько €19,4 млрд. Іншими найбільшими платниками стали Франція, яка внесла €9,5 млрд та Італія з €6,3 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram