Новини
29 Грудня 2020
882

У Мінекономіки озвучили прогноз щодо ВВП на 2021-2023 роки

Він був розроблений на аналізі розвитку економіки впродовж останніх років

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозує зростання валового внутрішнього продукту України в 4,6% у 2021 році, 4,3% у 2022-му та 4,7% у 2023-му, повідомляє УНІАН з посиланням на коментар міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка.

“Як ми бачимо прогноз на 2021 рік: зростання в 4,6%. Ми завжди в Міністерстві економіки намагаємося оперувати цифрами та виходити з реалій. Спостерігається стабілізація та відновлення економічної діяльності в четвертому кварталі. А 4,6% — це не тільки наш прогноз, а консенсус-прогноз усього ринку. МВФ прогнозує зростання ВВП України на 3,4%, Національний банк України станом на жовтень — 4,2%, Dragon Capital, ICU, ЄБРР — від 4 до 5,7% зростання ВВП”, — зазначив він.

Своєю чергою прем’єр-міністр Денис Шмигаль 18 грудня заявив про те, що падіння вітчизняної економіки за підсумками 2020 року становитиме не більше 5% валового внутрішнього продукту.

Як відомо, падіння ВВП України за підсумками десяти місяців 2020 року сповільнилося до 5,2% після падіння на 5,5% за підсумками січня-вересня.

Станом на 29 грудня 2020 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства зберегло базовий макроекономічний прогноз, який передбачав падіння валового внутрішнього продукту України на 4,8% за підсумками поточного року.

Зазначається, що прогноз розроблений за основним, найбільш вірогідним сценарієм, який ґрунтується на аналізі розвитку економіки впродовж останніх років, поточній економічній ситуації, що склалася внаслідок форс-мажорних обставин світового масштабу, та її наслідків для України, та припущеннях, які враховують вплив зовнішніх та внутрішніх чинників у перспективі. В базовому сценарії одним із головних припущень є завершення світової пандемії COVID-19 у 2020 році.

Нагадаємо, 15 грудня Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт про державний бюджет України на 2021 рік. Згідно з документом, у середньостроковій перспективі планується поступове зниження дефіциту бюджету: 4,5% ВВП — у 2022 році та 3,5% ВВП — у 2023-му.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram