Новини
29 Листопада 2021
702

У Мінцифри анонсували нові послуги на порталі “Дія”

Серед головного — перевірка кредитної історії, оформлення субсидій та пенсій

Міністерство цифрової трансформації України анонсувало швидкий запуск повідомлень про перевірку кредитної історії фізосіб банками та ще декілька нових послуг на порталі “Дія”, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Якщо будь-який банк перевіряє вашу кредитну історію — вам надходить повідомлення про це. Для вас це сигнал про те, що може відбуватися якесь шахрайство. Ця проактивна послуга, я впевнений, допоможе сотням українців на рік не потрапити до шахрайської схеми. Також запускаємо повідомлення про судові засідання”, — повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров під час Online Summit у понеділок, 29 листопада.

За його словами, незабаром в “Дії” буде запущено послугу подання ФОП річних декларацій, повідомлення про перевірку кредитної історії, повідомлення про проведення судових засідань, автоматичні повідомлення про відкриття виконавчих проваджень, а також можливість отримання довідки про відсутність судимості.

Крім того, у “Дії” оновили верифікацію підписання документів та незабаром запустять фотоверифікацію їх підписання.

А ще у додатку можна буде оформляти субсидії. “Раніше потрібно було йти у ЦНАП, заповнювати заяву, приносити паперові документи або навіть їхати до райцентру. Наразі 30 хвилин на заповнення заяви на порталі “Дія” у зручний для вас час і жодної ксерокопії документа”, — наголошують у міністерстві.

Також презентовано призначення та переоформлення пенсій онлайн. Для цього необхідно заповнити анкету, завантажити необхідні документи й надіслати заявку. “Скоротили кількість документів, полів для заповнення та час на очікування. Треба зазначити, який вид пенсії ви хочете отримувати та в який спосіб — на банківську карту, чи у відділенні пошти. Далі заявка потрапить на розгляд у Пенсійний фонд автоматично”, — пояснюють у Мінцифри.

Міністерство оголосило про можливість генерувати в “Дії” витяг з реєстру застрахованих осіб та довідку про доходи пенсіонера — ОК-5 та ОК-7. Зазначається, що необхідний документ після заявки сформується та надійде на електронну пошту.

Також партнери Мінцифри презентували програму доступності та безбар’єрності, яка була створена за міжнародними стандартами. “Адже мета команди Мінцифри — зробити цифрові сервіси максимально доступними для всіх українців, зокрема, для людей з інвалідністю та людей старшого віку”, — повідомили в міністерстві.

Нагадаємо, наприкінці жовтня у Запоріжжі затримали юнака, який створив фейкову копію додатку “Дія”. Користувачі платили за паспорти, сертифікати вакцинації від COVID-19, посвідчення водія тощо.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram